Känner mig riktigt besvärlig nu med alla mina frågor, men det känns ju som att det verkligen finns massor med experter på denna forum.
Jag har aldrig vågat på mig att plocka någonting annat än soppar, kremlor och kantareller, men idag när vi var ute och plockade så sprang vi på några så fina tickor att vi inte kunde låta bli att plocka dem.
Sitter och kikar lite i boken och på internet och det verkar ju se ut som bröd-/fårticka, vad tror ni ? Tyvärr har jag råkat ta bort bilderna på deras växtställe, men det var i gran/tallskog bredvid en stig, en del av svamparna växte ur en gammal förmultrande stock.
Finns det förresten några giftiga tickor, eller något annat som liknar, som man kan förväxla med ?
http://www.pici.se/457451/
http://www.pici.se/457442/
http://www.pici.se/457444/
http://www.pici.se/457445/
http://www.pici.se/457447/
http://www.pici.se/457452/
Två större från en annan klunga 10-20m bort:
http://www.pici.se/457450/
http://www.pici.se/457449/
Ok, tyckte att dom såg ut som fårtickor! De där större i den första och de två sista bilderna tycker jag ser ut som brödtickor, men som sagt jag är väldigt ovan på tickor! Om jag plockar bort dem, resten borde väl vara säkra kort? Finns det någonting giftigt som dessa är ens i närheten lika av?
Tack så mycket,
Mvh!
Ok, nej flugsvamp är det inte ;) Verkar uppenbarligen vara fårticka, eller i värsta fall någon annan ticka.
Nån favorit sätt att tillaga detta på? Kan man bara steka dem såhär lite snabbt i lite smör ? Eller kan man torka dem ?
Tack än en gång för att ni orkar hjälpa mig med alla mina frågor och bilder.
Du kan enkelt kolla vilka som är fårtickor genom att skära loss en bit från svampen och lägga ner i kokande vatten, färgas de gula inom loppet av en minut så är det fårtickor om inte så har det nog smugit sig ner någon brödticka.
I år är första gången jag provar att torka fårticka så jag vet inte hur de smakar efter tillagning ännu, de gulnar även vid torkning.
Färska brukar jag antingen bara steka i smör med lite salt och vitpeppar, eller så slår jag på grädde som får reducera ner så det blir stuvning.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.