0 473 visningar

5 svar

Halv-svamp, finns det?

Jenny

23 aug 2009 kl. 16:56

Hej, jag är nybörjare på det här med svampar. Jag har varit och plockat idag och köpt en bok som jag har kikat i. De flesta svampar jag inte kunde identifiera har jag slängt för att vara säker. Men det var några svampar jag gärna ville veta om de var ätbara eller inte.

De växte vid sidan av en klippvägg och har torra, mörkbruna hattar som är halvmåneformade med stammen växande från ena kanten av hatten, skivorna är gula med lite ljusare färg längre in, själva köttet är vitt och längs med kanten är hatten mörkare brun, nästan svart. Den största är ca 15 cm i diameter med rak hatt, den minsta ca 4-5 cm och svagt kupad. De har väldigt tunna, korta stammar, som att de bara är en enda stor hatt och jag har inte sett några insekter eller larver på någon av dem.

Sedan undrar jag också om jag kan förvälla samtliga svampar jag har plockat innan tillagning, för att vara på den säkra sidan, eller om det är onödigt och de bara förlorar smak på det

Hoppas någon kan hjälpa mig!

0

MariaW

23 aug 2009 kl. 16:59

På beskrivningen tycker jag det låter som någon sorts mussling eller ticka.

Du har inte möjlighet att lägga in bild?

0

Jenny

23 aug 2009 kl. 17:08

Okej, här är ett foto taget med min mobilkamera, så det är lite suddigt och färgerna är… tja. Jämför med tändsticksasken. :D

0

Tanja i Gagnef

23 aug 2009 kl. 17:12

Det ser ut som sammetsfotad pluggskivling, ingen matsvamp.
Ett varningens ord - du menar väl inte att du tänker plocka svampar du inte är säker på och förvälla dem??? Låter väldigt oklokt…!

0

Jenny

23 aug 2009 kl. 17:19

Tack för svaret, då slänger jag dem också. :)

Nej, jag har bara sparat de svampar som känns trygga, dvs. aspsopp, sandsopp, tegelkremla och vinkremla. Jag har även tagit skivor från kremlorna och lagt på tungan för att se om det var någon giftig sort. Men ja, jag är väl lite sjåpig och oroar mig ändå för att jag skulle kunna bli dålig.

0

Tanja i Gagnef

23 aug 2009 kl. 18:12

Bra - då är jag lugn :-) De svamparna du nämner behöver du inte koka av om det är det du menar med förvälla. Lägg dem bara i stekpanna och låt dem vätska ur sig (på rätt svag värme). När nästan all vätska kokat in har du i smör och steker dem som vanligt.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone