Carina, om du redan nu har kläm på vilka svampar som är kremlor, är det ganska enkelt.
De som har mild och god smak som råa - utan någon skarp, kärv eller besk eftersmak, kan man säga är ätliga. Små och sköra kremlor med klara röda färger behöver man inte smaka på. De har inget matvärde och de flesta är skarpa.
För kremlenybörjaren finns det två grupper att koncentrera sig på, det är dels sillkremlor, dels en grupp med tre grånande arter (vinkremla, tegelkremla och gulkremla).
Om du inte känner dig säker på vad som är kremlor, är det en bra idé att besöka någon svamputställning. Det är enkelt att lära sig kremlor, men man kan behöva se och känna på några olika arter och jämföra med andra svampsorter för att komma underfund om de speciella kännetecknen.
Till att börja med kan du alltid titta på kremlorna här bland Svampguidens matsvampar. För att få en uppfattning om hur kremlor kan se ut, finns nära 200 olika arter här:
http://www.mtsn.tn.it/russulales-news/photos.asp
eller läsa lär dej 100 ätliga svampar utan att veta vad de heter på min hemsida
http://www.jaederfeldt.com/klas/
På tal om kremlor så håller jag med om att de är knepiga. Speciellt de röda. Finns ju många arter med olika nyanser rött. Trodde att om foten stötte i rött och färgen under hatthuden skiftade i rött, så var det en sillkremla. men jag förmodar att det är flera som gör det, för den ´jag provsmakade idag var skarp i smaken.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.