0 905 visningar

5 svar

Italienare och karljohan

gunhild Nordås

26 aug 2009 kl. 09:39

Vi har italienska gästjägare i byn. Dom är helt lyriska över de karljohan dom dragit hem från skogen.(såna som jag inte vill sparka i ens)Jag har försett dem med lite bättre ex.
I går hittade jag några goliatmusseroner som dom ska få pröva på i dag, få se vad dom kan göra av dem?

0

Lilla My

26 aug 2009 kl. 09:43

Det där med Karl-Johan i olika skick är intressant. Jag såg torkad italiensk K-J i en butik för några år sen, och de hade tydliga maskhål!! Fick höra av en bekant att den italienska svampen torkas oavsett om den är lite angripen, men hur smakar den då? nån som vet mer? Fast det kanske bara var en fördom min bekant hade…

0

Kerstin, Lindome

26 aug 2009 kl. 10:44

Första året jag plockade KJ, (70-tal), plockade jag allt, skivade och torkade.
Tyckte nog att alla små hål var konstiga, men alla jag hade plockat såg ju likadana ut, så det var nog OK.
Dom var jättegoda, till dess att jag fick reda på att det var larvgångar.
Numera godkänns bara felfria bitar av svampen.
Några år bodde jag utomlands och då hände det att jag köpte torkad italiensk KJ.
Det slutade nästan alltid med att jag slängde eländet. Var de inte fulla av maskhål, så var de fulla av jord och sten i alla veck och som lyckades komma med i maten trots noggrann syning.
För övrigt vill jag minnas att priset var horribelt för dessa “läckerheter”.
Egentligen är det synd om italienarna som inte får uppleva hur fantastisk en felfri och ren Karl-Johan är.
Just Dina gäster har tur och kanske dom kan klaga över den usla svampen som säljs i hemlandet.

0

Birgitta

26 aug 2009 kl. 12:25

“Maskhål”, larvgångar, är ju just bara hål. De smakar lika lite som hålen i en ost.
Jag brukar låta bli att använda svamp med väldigt mycket larvgångar, men det är av estetiska skäl.

0

Lilla My

26 aug 2009 kl. 13:12

Jo, egentligen är det ju inte hålen som är “farliga”, men man tänker ju att det kan bo nån därinne…

0

Charina Halland

26 aug 2009 kl. 13:44

Skulle inte tro att “den som bor där inne” är särskilt farlig men lite sytligt är det allt… yek

Man brukar se dem när man kokar ihop svampen o då är de ju lätta att ta med en liten sked eller liknande.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone