0 4044 visningar

14 svar

Olika kantareller

zingo

26 aug 2009 kl. 13:00

I forumet diskuteras mycket om kantarellernas färg och form och jag har länge trott att kantarell är just bara kantarell.
Jag tycker att de jag hittar och hittat spänner över samtliga beskrivningar på de olika sorterna. Jag har förbryllats över dess varierande utseende och växtsätt men har alltid trott att de “bara” varit flexibla -
trots att en del är mycket fasta och kompakta i köttet andra tunnare trådigare och segare. Endel är runda i formen likväl som jag finner krusiga och nästan trattformade. Gula, mer oranga och som tidigare nämnts har jag hittat nästan rosa och ibland även lilatonade.
Allt detta har jag trott varit en normal variation av samma sort beroende på växtplats ljus osv.
Hur ser det ut när ni plockar?
Har kantarellerna genomgående samma utseende eller uppever ni också denna mångfald??

0

Bo E

26 aug 2009 kl. 13:11

Om vi talar om variabler av vanlig kantarell, som av vissa benämnes efter färg i syfte att skoja med språkpolisen, håller jag till viss del med, jag har hittat albinoformer som är rent vita på undersidan, men med varierande hattkulör från rent vit till gulbeige eller gråbrunbeige. Solens och luftfuktighetens inverkan gissar jag.

Vad gäller andra arter i kantarellfamiljen så är jag mycket intresserad av att reda ut skillnader mellan grå kantarell och kruskantarell, då jag har hittat rätt många som jag tvekar om det är ena eller andra arten med variation eller att båda arterna växer runt samma hasselbuskar.
Återkommer om detta så snart jag lyckas få dem på bild.

0

Jan A, Uppsala

26 aug 2009 kl. 13:28

Zingo, här ar två varianter från granskog i går. Det fanns många av båda. Har nog många olika på bild - nånstans…

0

MariaW

26 aug 2009 kl. 15:12

Här är två varianter från samma växtplats hittade i måndags, mossrik mark med barrblandskog i Gästrikland.

0

zingo

26 aug 2009 kl. 20:33

Som Bo antyder så menar jag alltså “vanlig” kantarell (gula).
Frågan är om det istället för bara gul - vanlig - kantarell skulle kunna vara både gul, blek, orange, ametist och andra obestämda former av kantareller jag (ni) hittar?
Jag tycker att det är intressant med alla variationer av utseende och konsistens.
Undrar om det är en och samma sort?

0

MariaW

26 aug 2009 kl. 20:48

Den jag hittade skall alltså vara en albinoform av kantarell, en kantarell med avsaknad av pigment så att den är vit istället för gul.

0

Jan A, Uppsala

26 aug 2009 kl. 21:55

Mina ljusa - troligen från flera mycel - är varken vit eller blek, utan snarast ljusbeige. Jag tycker nog att din, MariaW är väldigt lik den, åtminstone på bilden. Mina med “extrakantareller” ovanpå kommer från ETT mycel med många liknande frk.

0

MariaW

27 aug 2009 kl. 07:49

Här kommer samma svampar fotograferade utomhus.

0

Jan A, Uppsala

27 aug 2009 kl. 07:58

Oj då, då blev din gulare än min, åtm. på översidan…
Min har precis samma blaskiga färgnyans ovanpå och under!
Undrar just hur många stabila mycel vi hittar med avvikande färger - och former!

0

Bo E

27 aug 2009 kl. 11:35

Mina vita är en blandning av rent vita och såna som liknar MariaW:s

Alltså vita under men lite beigeflammiga på visssa ytor, som jag då trott varit exponerade för sol, tryck eller någon annan påverkan som tonat dem i beige…

Det bästa med den färgvarianten är att inte så många verkar fatta att det är kantareller utan gladeligen traskar förbi med ögonen inställda på en gul sökning!

0

Lilla My

27 aug 2009 kl. 11:38

Jaså, du har också observerat denna plötsliga blindhet i kantarellsynen, Bo E?

Hehe, det stämmer ju…

0

Bo E

27 aug 2009 kl. 11:44

Ja, för just stället med de vita kantarellerna ligger precis i en vägkant där det verkar passera ganska många och man ser ofta spår efter svamppockare i skogen omkring.
Andra ätliga arter i skogen har en tendens att försvinna fort eller typ soppar och kremlor kan ofta vara skurna och dissekerade.

Det är dessa kantareller samt blek och rödgul taggsvamp som står kvar och de kan vara rätt lika från ovan…

0

Om kantarellsyn

zingo

27 aug 2009 kl. 13:03

Den där blindheten för de ljusa svamparna ...
Är det det som kallas gula fläcken??
:-D

0

Ola

28 aug 2009 kl. 22:18

Intressant ämne Zingo. Inom skogsbruket pratar man om provenienser, ursprung. Alltså att en art formas och utvecklas regionalt och även lokalt. Jag har länge fascinerats av varianter på trattkantarell och har kunnat konstatera mer eller mindre unika varianter efter flera års återbesök.

0

zingo

29 aug 2009 kl. 00:48

Ola - samma fenomen med trattkantareller, men där finns ju bara en sort?
När man hittar gul kantarell med anstrykning av lila så skulle det i princip kunna vara ametistkantarell - alltså en egen art??
Men att t ex ametist- eller orange kantarell betraktas som ovanlig- kan bero på att många inte vet att de finns flera kantarellarter.
Man tror att det bara är vanliga gula som av naturliga orsaker ser lite olika ut.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone