0 429 visningar

14 svar

Stor vårtrattskivling?

Jan A, Uppsala

28 aug 2009 kl. 11:46

I maj förra året hittade jag stor vårtrattskivling, Clitocybe vermicularis, och fick den granskad. I år kom inga på den platsen – alltför torr vår tror jag…
I går, 27/8, hittade jag dessa i samma rika område, men i äldre granskog. Det finns uppgifter (Ryman) om att den kan förekomma också på hösten. Det kanske är efter alltför torra vårar, i likhet med vårmusseronens septemberförekomster?
Eller är det här en annan Clitocybe. Tips tack! (Den luktar INTE mjöl)

0

"JAS" Helsingborg

28 aug 2009 kl. 12:26

Nej det är 2 små Igelkottsröksvampar=)

0

Jan A, Uppsala

28 aug 2009 kl. 12:49

Tyvärr bara vårtiga JAS, har inte sett igelkottar i den skogen!

0

"JAS" Helsingborg

28 aug 2009 kl. 14:49

Synd Jan jag tyckte faktiskt att de var lite “långhåriga”

0

Karl S

28 aug 2009 kl. 16:31

Om dom inte växer på våren ska man vara supermisstänksam mot vår-trattisarna.  Dom brukar också ha bleka rhizomorfer vid fotbasen, och jag kan inte se några på din svamp.

Jag tror att det är Infundibulicybe squamulosa, fjällig sommartratt (sv. namn osäkert). Jag fann snarlika för några veckor sedan.

0

Irene A

28 aug 2009 kl. 16:39

Jag är inne på något liknande som Karl, men det skulle kunna vara Clitocybe costata (OK, Infundibulicybe), som har en mer filtad än fjällig hattyta som ung.
Det är inte vermicularis.

0

Jan A, Uppsala

28 aug 2009 kl. 16:39

Nja,undrar det Karl, sommartrattarne tror jag mig kunna rätt bra. Men ska spara på några.

0

Jan A, Uppsala

28 aug 2009 kl. 16:46

Utseendet stämmer rätt bra med ditt förslag, Irene, men den finns väl inte här(hittills). Ett fynd i Svealand; Hallsberg, Herbert Kaufmann.

0

Irene A

28 aug 2009 kl. 16:56

Jodå, costata ska man absolut kunna räkna med i kalkmarker, särskilt i Uppland skulle jag tro. Den är säkert förbisedd, och är väl inte så jätteenkel att artbestämma heller.

0

Jan A, Uppsala

28 aug 2009 kl. 17:28

Då ska jag ge Ryman en att bita i - om han nu hinner…

0

Karl S

28 aug 2009 kl. 21:57

Irene: det är festligt, jag brukade kalla den här arten C. costata förr om åren, men sedan tror jag man började betrakta namnet som tvivelaktigt.  Jag trodde C. (eller I.) squamulosa ersatte det namnet.  Men nu säger du att C. costata har en tolkning?  Jag har inte Funga N. här just nu så jag kan inte kolla vad dom tycker.

0

Irene A

28 aug 2009 kl. 22:17

Clitocybe/Infundibulicybe squamulosa tror jag att jag har ganska bra kläm på. Den är djupt trattformad (med form påfallande lik ett snapsglas), gulbrun till orangebrun, fint brunfjällig i hattmitten, och har inte så stark kontrast mellan skiv- och fotfärg.

Funga Nordica skiljer på arterna och anger en mer rosa ton och flackare hattform hos costata. Bra karaktärer är de skarpa vecken i hattkantens hud och den filtludna hattytan. Sporerna är bara aningen mindre - det kan vara vanskligt att göra en artbestämning på dem.

0

Jan A, Uppsala

28 aug 2009 kl. 22:22

Vecken/rynkorna i hattkanten fäste jag mig för, dessutom den svagt men tydligt droppfläckiga mjuka ytan. Står det ngt om droppfläckarna i den avancerade litteraturen?

0

Irene A

28 aug 2009 kl. 22:45

Nej, om droppfläckar står det inget i det släktet.
Jag kan tänka mig att det är mer väderberoende än arttypiskt. Det har jag sett uppträda på rätt många svampar (pluggskivlingar, såpmusseroner mm).

0

Jan A, Uppsala

29 aug 2009 kl. 01:38

Ja, visst påverkar väderleken - det vet väl alla - men det finns å andra sidan många svampargrupper/-arter som ALDRIG får droppfläckar.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone