0 986 visningar

11 svar

Spindlingar - Cortinarius

Michael Krikorev

29 aug 2009 kl. 21:28

Tar tacksamt emot synpunkter på några Cortinariusfynd som jag inte är helt säker på ännu…

De två första bilderna en kollekt från kalkbarrskog i Uppland. Påminner om C. papulosus men stämmer inte riktigt med färgerna, gulaktiga velumband.  Den sista bilden anomaluslik i lövskog (ek, asp, hassel, enstaka gran).

0

Michael Krikorev

29 aug 2009 kl. 21:38

Fler spindlingar… De två första i barrskog (gran och tall, ej på kalkgrund). Den första conicuslik, den andra i armeniacus-komplexet, och den tredje från kalkbarrskog under gran som jag är relativt säker på att det är Cortinarius aureopulverulentus.

0

Michael Krikorev

29 aug 2009 kl. 21:43

Fler arter.. Första från en kalkgranskog i Uppland, med inslag av asp, gör att jag lutar åt C. lucorum. Sedan en blekt gråblå-silvergråblå cortinarius i kalkgranskog i Uppland. Kallar alltid dessa för duvspindling, C. caesiocanescens s. lat., men har förstått att det kan finnas fler närstående taxa.

0

Karl S

29 aug 2009 kl. 21:48

Hej Micke, bild 1.1-1.2 är antingen en Phlegmacium som du säger i gruppen Cliduchi, kanske C, olidoamethysteus, eller något i Delibuti, kanske C. xanthocephalus.  Det hela beror på sporformen, subglobos hos den senare. Det ser ut som om den hade blåaktiga lameller, stämmmer det?  I princip ska bara den senare ha det. Bifogar bild av C. xanthocephalus (obs! foten är knappast klibbig på denna).

1.3 är säkert i Anomali som du säger, kanske C. tabularis.

Cortinarius xanthocephalus

0

Karl S

29 aug 2009 kl. 21:51

Micke, du nämner kalkrikt i Uppland?  Finns det mycket carpophorer där?  Jag sticker i morron bitti till Rullsand, skaru hänga med?

0

Irene A

29 aug 2009 kl. 21:55

Jag kan säga att jag har sett sådana spindlingar utan att få något definitivt namn på dem (“cephalixus” som arbetsnamn).

Nu har jag kollat Funga Nordica efter något som kan vara närstående papulosus och hittade Cortinarius olidoamethysteus - men jag vet inte om det här är den, och är inte helt övertygad om att författarna har tolkat artnamnet rätt heller..

0

Karl S

29 aug 2009 kl. 21:59

serie 3: jag tycker Telamonian ser för hygrofan ut för lucorum och den stämmer inte så bra i habitus.  Du har väl kollat lukten för C. agathosmus?

Phleggen:  Ja, C. cæsiocanescens alla gånger.

0

Karl S

29 aug 2009 kl. 22:05

Bild 2.1 en besvärlig Telamonia, som du säger i Hinnulei.  Har du kollat sporerna?  Kanske C. andreæ?

Bild 2.2 finns inte i Funga N, det är C. triformis Fries i min tolkning (sedan 10 år tillbaka).  Senare synonym: C. privignofulvus Henry. Den är typiskt lite klibbig.

Bild 2.3, ja antagligen C. aureopulverulentus.  Du har väl kollat den vackra lutreaktionen?

0

Michael Krikorev

29 aug 2009 kl. 22:51

Tack för värdefulla synpunkter!

De flesta bilderna är från mina inventeringar av kalkbarrskogar i Uppland hösten 2008. Har en del kollekter sparat, men har inte mikroskoperat eller studerat dem närmare ännu eftersom spindlingar inte hör till mitt favoritsläkte.

Jag noterade ingen blå ton i lamellerna hos mitt fynd av “olidoamethysteus”, men det är arbetsnamnet kollekten har fått tills vidare.

Min “lucorum” hade ingen tydlig ringzon som agathosmus brukar ha, och jag minns ingen speciell lukt. Håller med om att den är agathosmuslik, men tyckte inte den stämde helt bra (de glesa skivorna bl.a.), har dock inte mikroskoperat den ännu.

Karl, jag hade gärna följt med ut till Rullsand imorrn, men leder en svamputflykt hela dagen imorrn. Har bara varit ute ett par gånger i Uppland i år, mest funnit kantareller, violgubbe, Ramaria pallida, och en del Hydnellum-arter, var dock dåligt med Cortinarier för någon vecka sedan.

Jag ska göra ett nytt försök med namnsättningen av mina fynd när jag får tid, era synpunkter var värdefulla!

0

Karl S

30 aug 2009 kl. 16:00

OK, återkom när du har kollat lite på materialet i mikro.

Rullsand och hela norra upplandskusten verkade urusel, jag såg närstan ingen svamp.  Torrt.  Sedan gradvis när men kom inåt landet blev det bättre. I leksandsområdet kryllar dom.

0

Hans v E

31 aug 2009 kl. 22:42

Kan inte 2:2 vara en renidens (glansspindling)? (Säger en Cortinariuslekman).

0

Michael Krikorev

1 sep 2009 kl. 00:01

Nej Hans, C. renidens är det absolut inte, bild 2:2 är en art i armeniacus-gruppen.

C. renidens kan jag, en vacker art utan tydlig Cortina (se bif. bild).

Glansspindling (Cortinarius renidens)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone