De karbolchampinjoner jag luktar på är inte alltid anslående vidriga i doften i färskt skick. Man anar en äcklig doft av sjukhus/plåster/badhus men det behöver inte vara påträngande alltid, även om den finns där. Fast visst märker man på en gång att de inte luktar gott i alla fall!
Skrapa på foten. Blir den snabbt skarpt gul, varefter färgen försvinner rätt snart, så kan det vara karbolisen. I värsta fall kan du ta och koka nån. Luktar den då pest och pyton, så. Ringen rätt lik karbolchampinjonens, men svampen måste nog ses in natura. Vi fick faktiskt in såna i går - från en gräsmatta i U-a.
Du kan nog vara ganska säker på att det är Agaricus xanthoderma som du hittat. Tyoiskt växtsätt med mängder av samtidigt fruktiviserande svampkroppar, Typiskt är också att det är först vid skrapning som den kromgula färgen visar sig, efter mindre än en halvtimme försvinner det gula som ersätts med bruna sotbruna fläckar, Det kan man se på ett av exen. Vidare den typiska ringen med valkig kant som spricker upp i kantiga bitar. Något som också stämmer är att hatten har axlar vilket jag inte sett på andra champinjoner. Lukten kan påminna om fenol eller ngt liknande.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.