0 443 visningar

21 svar

Mandelriska...

RasBohlin

1 sep 2009 kl. 20:49

...hittade jag för första gången idag! I skogen tyckte att dess mjölksaft smakade så utsökt att jag orkade rensa den svårt angripna svampen och ta med den hem!!!
Men ve och fasa!
Redan efter ett par timmar hade svampen börjat lukta illa och fick slängas, så det blev ingen ordentlig provsmakning för mig! =(

Den har valt sina grannar med omsorg den riskan!

0

svampstaff

1 sep 2009 kl. 20:58

Så går det när man ska äta allt man hittar:)

0

klas jaederfeldt

1 sep 2009 kl. 21:04

men det är ju den rätta lukten som du kände, i de flesta svampböcker beskriven som sill-lake, men jag har hört att den kollats vetenskapligt och lukten är ungefär samma som flickor har i underlivet, umt att kasta en sådan läckerbit

0

RasBohlin

1 sep 2009 kl. 21:22

Nja… i skogen tyckte jag att svampen både smakade och luktade bra, men väl hemma så hade doften antagit en nyans som jag tycker mig känna igen från ALL svamp som har legat för länge och börjat ruttna… Kan min näsa ha blåst mig på konfekten menar du Klas?

0

klas jaederfeldt

1 sep 2009 kl. 21:37

månka tycker att den luktar hemskt, men känns inte svampen rutten utan fast å fin så är det den rätta lukten

0

RasBohlin

1 sep 2009 kl. 21:41

I och med detta Klas, har du övertygat mig, den har räddats från soporna!
Vad ska jag göra med den? Steka i smör??

0

Draken

1 sep 2009 kl. 21:49

hej jag har också för första gången lagat till denna svamp, det var två lagom stora fina ex och jag stekte dem ganska väl men de var fortfarande ganska hårda, men goda, stekte i smör och så några doppar grädde o salt med dill, jag tyckte det smakade gott och letar nu efter fler.

0

klas jaederfeldt

1 sep 2009 kl. 21:52

svampen behöver lång tillagningstid, jag brukar lägga den i en stekpanna ,skuren i små bitar välla i vatten och förkoka den först,för att få den mjuk, sedan matfett, och salt peppar massor med dill, stek den ett tag och häll sedan på grädde som får koka in lite

0

draken

1 sep 2009 kl. 21:57

tack för svar har jag fattat rätt att det är bäst att förvälla den några min o hälla bort vattnet o sen steka på den väl i smör o sen grädde dill, jag tycker att denna rätt är riktigt spännande faktiskt.

0

Peter, Linköping

1 sep 2009 kl. 22:01

Häll inte bort vattnet, låt det koka in i svampen.

0

draken

1 sep 2009 kl. 22:05

tack alltså som vanligt, men trodde att det var något annat med den här läckerheten tack, jag tror att det här kommer att bli en av mina favvo

0

RasBohlin

1 sep 2009 kl. 22:12

JAH MIN SKAPARE, vad gott det var!!! =D

0

Tack...

RasBohlin

1 sep 2009 kl. 22:13

...för receptet frresten!!

0

Draken

1 sep 2009 kl. 22:13

skrattar gott, ja himmelskt

0

Tina Nordberg

1 sep 2009 kl. 22:17

Jag kokade svampen ganska länge i saltat vatten. Kokade sedan en saltlag som till kräfor. Varvade svamp o krondill i glasburk, hällde den heta lagen över. Det har nu stått i två dygn. Behöver jag säga att det är mumsigt?

0

draken

1 sep 2009 kl. 22:27

tack det här blir ju bara bättre o bättre med svampar, vad är en biff mot dessa läckerheter som finns i skogen, nu ska jag leta riskor men inte ta några risker

0

Draken

1 sep 2009 kl. 22:36

mina mandelriskor såg ut så här, ser inte ut som din, kan det vara samma svamp?

0

stina

1 sep 2009 kl. 22:48

Troligtvis pepparriska.

0

Peter, Linköping

1 sep 2009 kl. 22:49

Nejdå, det är mandelriska.

0

Tina Nordberg

1 sep 2009 kl. 23:02

Absolut mandelriska.

0

Peter, Linköping

1 sep 2009 kl. 23:04

Det här har inte med mandelriska att göra, men på nåt sätt måste världen få veta. Ute i köket står en burk syltade kantareller på svalning. Vitpeppar, korianderfrö, en halv kanelstång och en bit pomeransskal. Meddelas endast på detta sätt.

0

draken

1 sep 2009 kl. 23:08

tack Peter men världen måste också få veta att det lagades en paj idag på kantareller med västerbottenost utan en endaste mandelriska

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone