0 574 visningar

10 svar

vit skivling - okänd

Bo E

7 sep 2009 kl. 15:14

Jag fortsätter sökandet efter silkesmusseronen, men denna hade en antydan till rosa skivor och blev inte fläckig vid tumning. Doft påminnande om vårmusseronens i alla fall…

Några tips vad det kan vara?

foto: Bo E-son

0

Lilla My

7 sep 2009 kl. 15:30

OK, om jag hade sprungit på en sån hade jag nog tänkt att den var släkt till champinjonen, bara för färgen på skivorna, även om den saknar ring…. det blir spännande att se vad ni kommer fram till för namn.

0

Bo E

7 sep 2009 kl. 15:31

Nej, ingen champinjon, den luktade gurka.

0

Karl S

7 sep 2009 kl. 15:38

I vilken slags skog?  Smak? De flesta vita, egentliga musseroner (Tricholoma, alltså inte Calocybe) är bittra i smaken.

0

Bo E

7 sep 2009 kl. 15:41

Ingen tydlig smak, men arom påminnande om vårmusseronen, gurka tycker vi på svampkursen, men det brukar kallas mjöldoft i litteraturen.

Miljön blandskog med övervägande gran, troligen planterad på gammal kulturmark.
En miljöbild…

foto: Bo E-son - ledningsgata i trollskogen - Myrö

0

Bo E

8 sep 2009 kl. 12:33

Denna var en svår nöt.
Hur är det med de sk rödskivlingarna, jag är inte bra på dem?
Kan det vara en tråd att nysta i…?

0

Karl S

8 sep 2009 kl. 14:20

Nej det är nog en musseron (i vid mening).  Det ser ut som om skivorna är röda, men det kanske bara är en skuggeffekt?  Om dom är vita finns möjligheter inom Leucopaxillus, t ex L. cerealis (barrmusseron).  Observera dock att den är mycket seg att bita i!  Bifogar bild

0

Bo E

8 sep 2009 kl. 14:30

Tja, ungefär samma rodnad i skivorna på den, kanske nån ljuseffekt trots att den är vitsporig eller…

Kollar vidare på barrmusseron då...

Stort tack för tipset!

0

Michael Krikorev

8 sep 2009 kl. 20:24

Ett annat alternativ är rättikmusseron. Doftar ungefär som kokta rödbetor.

0

klas jaederfeldt

8 sep 2009 kl. 21:04

vårmusseronen kan oxå komma på hösten

0

Bo E

10 sep 2009 kl. 15:21

Jag har hittat fler av dessa nu i veckan.
Problemet är att de inte får några som helst färgreaktioner vid tumning eller skrapning, vare sig i brunt eller blågrönt.
Vad gäller doften så är jag mycket osäker på rättika, men rödbetor känner jag ju till och de har såvitt jag minns inte så tydlig doft. Dessa luktar mer som vårmusseron, dvs gurka enligt min uppfattning, mjöl enligt vedertagen litteratur, men dessa har en sådan doft fast kanske lite skarpare, skulle kunna vara rättika, i varje fall grönsakslik.
Men färgen är så glänsande vit att det inte går ihop med beskrivningarna eller bildexemplen jag sett.
Ett annat bud var ju rosentrattskivling, kan det vara en möjlighet? Eller har den tydligare trattskivlingskaraktär hos äldre exemplar (igår fann jag en hel liten familj av dessa gäckande “musseroner”!).
De äldre var dock lika vita och hade inte fått tydlig trattform, bara mer snigelangripna…

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone