jag skulle vilja laga till typ Drömmer om piroger med svamp, ska jag tänka blandsvamp och lök eller kremlor? degen ska den vara vanlig typ med vetemjöl vatten, eller helst skulle jag vilja ha ett riktigt bra recept som är utprovat, det blir lite för fett med de där färdiga smördegarna som man kan köpa frysta. Här kanske finns någon som kan tipsa?
Har du nån som kan översätta? Hittade ett recept på finska som verkar bra. Jag har inte tid själv att översätta det nu, men om du inte får hjälp får du lyfta tråden igen få se om jag hiner hjälpa dig. Här är länken: http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/suolaiset_leivonnaiset/piirakat/sienipiirakka/
Det finns ju en svensk flagga på sidan att klicka på, lite info får du den vägen
Man kan göra piroger med vilken fyllning men vill. Jag gör ofta piroger med svamp och använder då köpt smördeg.
Översätter snabbt bara fyllningen, de vill att man ska använda deras egen frysta rågdeg.
2-4 dl förbehandlade svampar eller 350 gr champinjoner
2-3 lökar
2 msk matolja
Äggstanning:
2½ dl grädde, smaksatt med ost(?)
½ dl mjölk
3 ägg
100 gr mjukost eller riven ost
en nypa salt och peppar
ca 1dl hackad körvel och persilja
Stek ihop fyllningen, kavla degen tunn och gör öppna piroger efter eget tycke och smak. Häll i äggstanningen. Grädda, om rågdeg,i 225 i ca 20 minuter. Kolla med en knivsudd om ägget stannat.
Jag har bakat svamppiroger i sommar, körde på vanlig standarddeg till pizza, dvs
ett fjärdedels jästpaket
en halvliter vatten
en tesked salt
en matsked olja
vetemjöl, 12 dl eller tills degen känns “lagom”
och så fick detta jäsa nästan en timme innan jag bakade ut.
Fyllningen bestod av
Frästa kantareller, finhackade
en finhackad gul lök
ett par klyftor riven vitlök
ett par msk tomatpure som fick fräsa med en stund mot slutet
lite rapsolja
salt, peppar och timjan
Degen räckte till ca 20-22 pirogbottnar som jag kavlade ut i rundlar, lade en klick fyllning på och sen vek ihop så snyggt det gick (fast de såg då inte ut att vara gjorda av en bagare). Jag penslade med ägg, toppade med riven ost och körde in dem i ugnen, minns inte temp eller tid men fina blev de. Enkelt, och lätt att variera :)
Och skam till sägandes, jag är etnisk finne men gillar inte risgrynsgrötspirogerna…
ja just det där med rödbetssoppan funderade jag faktiskt på och med vitkål, det är just nu så mycket svamp i skogen så all ledig tid går åt till insamling, sen ska det bakas piroger, tack för svar, det är riktigt roligt med den här guiden på alla sätt hej
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.