Inlägget från Paul A, med bilden av en sopp som var färdig för komposten, som han dessutom hade för avsikt att ÄTA, gjorde mig något bekymrad.
Med tanke på att det är högsäsong för karljohan och andra soppar lite varstans i landet nu, vill jag passa på att förklara hur en sopp ska se ut för att vara värd att plocka och ta hem till mat:
De bästa sopparna är i knoppstadiet eller har nätt och jämnt utslagna hattar. Då är även rörlagret ätbart, och det räcker att dela svampen på mitten för att se om den maskäten eller inte. Angripna delar skärs bort redan i skogen.
Blir man ändå frestad att plocka lite större exemplar av stensoppar, med rörlager som har gulnat något, pillar man bort det också och skär bort ev. maskangrepp ovanför detta. Har rörlagren blivit pösiga och börjat anta en gröngul färg, lämna svampen kvar åt skogen och dess invånare. Det finns ingen anledning att släpa hem sådant.
Gör grovrensningen i skogen, det blir inte så kletigt och skräpigt i korgen och det får plats mycket mera ätbart då.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.