Det är svårt att se om det är gyllenskivling, Phæolepiota aurea, eftersom färgerna är otyliga (eldsljus?).
Men, när det gäller gyllenskivling som föda, måste jag säga att det är en av de godaste svampar jag ätit. Tyvärr innehåller den små mängder cyanväte, som ju är populärt i många giftmord, så den är väl inte så lämplig som föda. Vill man prova den bör man bara äta små mängder.
Jag har oxå ätit den, och tyckte den var en hyfsad matsvamp.
Däremot tycker jag att doften varierar mycket mellan olika exemplar, vissa har en närmast kvävande kväljande doft och de kasserar jag direkt.
Kan det vara så att vissa har högre halt av cyanvätet?
De lär ju vara populära matsvampar i öststaterna, har de några knep att tillreda dem så giftet försvinner?
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.