0 352 visningar

4 svar

Pepparriska??

A&N

19 aug 2006 kl. 21:27

vi hittade dessa svampar vid kanten av ett träsk, saften är genomskinlig och svampen doftar starkt(gott)
De hittades i Uppland i övervägande barrskog. Vi har sökt info, men kommer inte fram till något större skillnad mellan pepparriska och laktritsriska… finns det något mer konkret att gå efter än doften?? Och hur pass giftig är lakritsriska?

Till sist kan vi bara beklaga bildens kvalité, men vi sitter utan bildredigeringsprogram på denna dator (och utan dagsljus just nu :)
/A & N

0

Tony S

19 aug 2006 kl. 21:50

Lakritsriskan växer oftast blött precis så som ni hittade den. Den blir ganska stor och är tämligen jämnt hudfärgad. Saften är helt genomskinlig och svampen luktar kryddigt, angenämt. Den är oätlig såvitt jag vet. På bilden ser de två stora svamparna ut att kunna vara lakritsriska.

Pepparriskans hatt går mer i mörkt rosa-rödbun, och har ofta (inte alltid) en liten papill dvs spetsig puckel i mitten. Blir gärna lite svartare mot mitten. Vit mjölksaft.

0

A&N

19 aug 2006 kl. 23:35

Hej och tack för svaret.

Jo, det underliga är att svampen har karaktäristik av båda svamparna du nämner här. Den luktar kryddigt och angenämt (vi har läst att den ska lukta curry, laktrits, buljongtärning! Snacka om salig blandning… dessa saker luktar ju inte så lika varandra). Den har också genomskinlig vätska, MEN den har absolut en spetsig puckel i mitten och blir svartare mot mitten. Sen så stod det någonstans om lakritsriska att de sällan blev stora nog att få ihop en måltid av, men dessa är klart stora, flera stycken, runt 8 cm i diameter runt hatten. Nåja, vi får leva i ovisshet. Det är så svårt det här, när man försöker bli mer än en kantarellplockare, nästan alla svampar har någon giftig eller oätlig lookalike =/

Tack för svaret!

Mvh;
A&N

0

Irene A

19 aug 2006 kl. 23:45

Lakritsriskan är giftig, så var du än har läst om eventuell måltid av den, så glöm det.
Den kan bli betydligt större än 8 cm också.

0

Tina Nordberg

19 aug 2006 kl. 23:50

Och så kan man ibland hitta massor av dem. Jättefina, sällan angripna. Till ingen nytta. Som tidigare skrivits, är de giftiga.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone