0 355 visningar

7 svar

Kan någon tala om vad detta är?

Sofia

18 sep 2009 kl. 15:06

Jag hittade en del av dessa svampar i skogen idag. Som fullkomligt okunnig på svamp tog jag med mig boken, och jag tror att de kan vara antingen Tallblodriska eller Granblodriska, men är inte helt säker.

De växte ganska många under granar i skogen. En ljust tegelröd/gul färg, med ihålig fot. Men de “blöder” inte… Fast det stod i boken att de inte nödvändigtvis gör det om det varit torrt ett tag.

När jag skar i hatten och smakade lite var det en väldigt pepprig smak på tungtoppen som sitter i fortfarande efter flera minuter.

Vet någon vad det kan vara?

Svamp

0

Irene A

18 sep 2009 kl. 15:13

Jag tror att det fanns björkar där i skogen också, för det ser ut som skäggriska. Blodriskorna kan vara lite beska, men inte peppriga.

0

Sofia

18 sep 2009 kl. 15:24

Tack för snabbt svar, det uppskattas!

Ja, där finns gott om björkar och ekar men de här växte under granarna.

Kan man äta Skäggriska? Det står något om avkokning… hur gör man?

0

Boman

18 sep 2009 kl. 16:47

Skäggriska ser det ut som, ska ha vit saft men kan vara torr. De växer gärna under gran också, men då finns det björk i närheten.

Man drar av skägget, delar svampen i bitar och kokar dem i mycket vatten i ca 10 minuter, kyler av i kallt vatten, pressar av så mycket vatten det går och använder sedan som vilken annan svamp som helst. De är rätt starka i smaken, lite köttiga så där i konsistensen och väldigt trevliga, tycker jag.
Din svamp ser lite ledsen ut, är det larver i den tro?
Jag plockar de små, klart rosa med inrullad hattkant, de är godast. Passar fint till svampfärs, bullar, biffar och sådant. Eller till en sås med hälften stekfläsk, hälften svamp. Avreds med vetemjöl och buljong eller mjölk och får puttra långe på svag värme. Saltas och peppras efter smak.
Eller till svampsallad. Kolla under recept här på guiden

0

Sofia

18 sep 2009 kl. 16:58

Tack igen!

Jo, den är lite ledsen den där rackaren, men jag har en hel pappkasse full med gladare varianter. Vad roligt att jag kan använda dem till något!

Jag skall ta och koka av dem och sedan steka med smör tror jag… skall se om det blir gott till vildsvinsgrytan vi skall ha ikväll

Tack igen!

0

mickeR

18 sep 2009 kl. 17:55

Ser ut som en svamp….xD

0

MariaW

18 sep 2009 kl. 19:38

Blodriskans skivor är svagt morotsfärgade och det är inte skivorna på en skäggriska, det kan du ha som ett till kännetecken nästa gång du letar riskor.

0

MariaW

18 sep 2009 kl. 19:38

Blodriskans skivor är svagt morotsfärgade och det är inte skivorna på en skäggriska, det kan du ha som ett till kännetecken nästa gång du letar riskor.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone