Denna svamp hittade jag idag.
Det känns som sammet på hatten och luktar svagt skaldjur. Har vitt kött men det kommer ingen saft när jag skär i den. Den är mycket fast och kan bli ganska stor. Som liten har den en hinna under hatten- likt en liten champion, som sedan släpper och den blir kvar på stjälken.
?
Det liknar iaf gyllenskivling. Det är en stor och ståtlig svamp, är dina det? I en av mina svampböcker,Lohmeyers, finns den med, och den räknas som ätlig, men doften beskrivs som blåsyra, hur nu det luktar? Ringen ska vara uppåtböjd, det ser den ut att vara på dina svampar. Ett annat kännetecken är att foten är svagt glänsande längst net, men eftersom du har skurit av foten går det inte att se. Vänta till någon av stjärnorna har tittat på dina bilder.
Tack, jag har nu lärt mig en ny sort! Svamparna är mycket ståtliga och vackra. Jag vet inte heller hur blåsyra luktar….jag tycker de luktar skaldjur. Om jag visste med 100% att den var ätlig så skulle jag gärna vilja provsmaka för man blir verkligen sugen.Kul att hitta så fina svampar!
Vi hade gyllenskivling, Phaæolepiota aurea, på tapeten häromsistens, men jag kan inte hitta tråden. Blåsyra = cyanväte = HCN luktar bittermandel och är ett mycket starkt gift, liksom dess salter (cyankalium etc.). Ph. aurea innehåller små mängder av cyanväte, så man bör vara försiktig och inte äta “för mycket” vad nu det kan innebära. Den är i alla fall mycket god (lömskt god? 8=).
Hittade många sådana igår. Jag trodde först det var rimskivling, fast den är lite för brun och ringen är ju inte vit. Den ser god ut och jag tycker den luktar ganska gott. Jag smakade lite av de stekt och den var jättegod!
Men nu när jag insett att det är gyllenskivling så slänger jag resten. Jag tycker den borde finnas markerad som tänkbar förväxlingssvamp till rimskivling. Kanske har den varit ovanlig men blivit vanligare?
Varför ska du slänga den? Den är ju ätlig och du tyckte den var god?
Den rekommenderas inte som matsvamp längre både pga att den kan innehålla cyanväte men även höga halter av tungmetaller.
Oj då. Och jag som aldrig fått smaka den.Cyaniden är jag inte så rädd för men jag visste inte det med tungmetallerna. Tack för upplysningen.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.