0 656 visningar

11 svar

Vad är detta?

Helena i Lund

22 sep 2009 kl. 07:20

I gammal granskog, vissa växte på stubbar o andra på marken. Påminde rätt mycket om citrongul slemskivling, utan slemmet alltså, och den var inte gul i foten. Hade funderingar på Grynvaxskivling, men det stämmer inte riktigt… Tyckte att den luktade gott, fräsch svampdoft liksom, men är snuvig så jag är inte säker.

Bild 3 är överexponerad, skivorna var blekt grå, inte vita

0

Lena M

22 sep 2009 kl. 07:32

En gissning bara, rosenslemskivling.
Att den inte var slemmig kan ju bero på torka.

0

Irene A

22 sep 2009 kl. 07:38

Det ser ut som små exemplar av stor kragskivling

0

Bo E

22 sep 2009 kl. 12:58

Kragskivling var oxå första tanken angående bild nr 2.

0

Helena i Lund

23 sep 2009 kl. 19:00

Ja det verkar som om ni har rätt, stor kragskivling är det. Hittar inte den i någon av mina svamböcker, innebär det bara att den är av ringa matvärde? De gröna Stropharia är ju oätliga, men enligt Lohmeyer är den rödbruna (som är mycket ovanlig i Sverige) ätlig. Om jag hittar igen, ska jag plocka med mej? Och tack fresten!

0

Helena i Lund

7 nov 2009 kl. 15:36

Puffar, kanske någon har provat? Den SER ju så god ut! ;)

0

Irene A

7 nov 2009 kl. 15:47

0

Helena i Lund

7 nov 2009 kl. 16:51

Tack Irene, det hade du redan berättat, så det visste jag! :) Jag har dessutom tränat på bilder, så nu känner jag igen den om jag hittar den fler gånger.  Var mer nyfiken på om någon äter och uppskattar den!

0

Irene A

7 nov 2009 kl. 19:00

Sorry Helena, läste din fråga slarvigt.. nåja, det blev en extra puff iaf :-)

0

Helena i Lund

9 nov 2009 kl. 16:44

Jag tackar alldeles särskilt för puffen Irene! ;)

0

Bo E

9 nov 2009 kl. 17:04

Jag äter stor kragskivling när jag hittar den.

Tycker den är medelmåttig tillagad, men helt OK.

Som rå har den en mycket karaktäristisk arom och smak som inte går fram efter tillagning tycker jag, då blir den mer som en “vanlig” matsvamp / blandsvamp.

0

Helena i Lund

9 nov 2009 kl. 17:22

Hur har du lagat till den Bo? Eftersom du kännt en speciell smak på den råa svampen så kanske jag kände rätt med min snuviga näsa! Ska plocka och testa nästa höst, nu är det nog för sent…

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone