Jag är lite sugen på att prova att konservera kantareller. Jag har läst det som står här om att använda svag saltlag och fylla på rena burkar och sedan låta dem sjuda i 1 1/2 timme. Fråga nr 1: Ska vattnet täcka burkarna helt eller inte? Fråga nr 2: Tror ni att det funkar med köpta glasburkar avsedda för sylt och liknande? Det är alltså burkar med gummring som man fäller ner locket över och fäster med metallspänne. Eller är det bättre att använda diskade gurk- eller rödbetsburkar med skruvlock?
DET SKALL KOKA ORDENTLIGT I MINST 80MIN. INTE SJUDA. Ja vattnet måste täcka burkarna helt hela tiden så man kan koka upp extra vatten och slå på efter hand. Inte saltlag det blir alldeles för salt bara någon tsk./ lit. svamp. Jag använder BARA de burkarna med gummiring och bygel och ja jag vet att andra använder gamla gurkburkar o.dyl. men det är upp till dem, jag gör det inte. Koka gummiringarna, diska burkarna och andra tillbehör som slevar mm. och framför allt håll händerna rena. Spara någon cm. med luft i burkarna när du fyller på med svampen tryck ner svampen så att vätskan täcker dem ordenligt. Har du ingen konserveringskokare så glöm inte en handuk i botten av kastrullen annars ”hoppar” burka sönder. När de svalnat så provdra i gummiflärpen eller om du nu använder gamla gurkburkar så prova att skruva försiktigt på locken det måste sitta ordentligt och om gummiflärpen ger med sig så har konserveringen inte tagit, jag får använd en plattång för att öppna mina burkar när konserveringen har funkat ordentligt. Har det inte tagit ordenligt kolla burkar och lock, ser du inget fel så torka dem lite i lock och burkkant och gör ett nytt kok. Slarva inte, det funkar inte, renlighet och noggrannhet är a och o när man pysslar med detta, är man det så får man ett utmärkt resultat och en härlig svampprodukt. Tack Robban för ditt förtroende i detta delikata spörsmål:) Lycka till Anki.
En utmärkt föreläsning om svampkonservering.
Vill bara förklara att jag konserverar mina i vattenbad i ugnen, därav halva måttet.
Fungerar också utmärkt.
Har en 8 år gammal burk (som jag dock inte riktigt törs att äta), men den ser frisk och fin ut.
Men jag håller 100%-igt med att det sätt Du beskriver är det mest riktiga.
Hej Kerstin! Jag lärde mig detta av mormor på 70talet. Jag har käkat svamp som har varit konserverad i 10år och den var helt ok. de serverar ju köttkonserver i polen som är 27år gamla!? och ännu tycks ingen ha tagit fysisk skada. Det var ett reportage om en tjej för några/något år sedan Helsingborgstrakten som hade fått ärva sin mormor/farmor och då hittat konserverade brytbönor som var över 50år gammal och som såg helt ok ut men hon ville inte öppna den så klart utan sparade den som en raritet:) Såhär ser det ut i ett av mina svampskåp =)
Visst blir man alldeles varm om hjärtat av sådana bilder.
Mitt skafferi är inte lika häftigt, men mycket lika.
Jag konserverade mycket mat i vanliga burkar med skruvlock när vi i många år seglade omkring på haven.
Men innan dess, hade jag också en mormor som lärde mig samma sak som Du har och det är absolut det bästa.
Skruvlock har en tendens att börja rosta från utsidan om dom skulle förvaras fel. Om klammorna skulle rosta drabbar detta inte innehållet i burken, vilket det absolut inte får göra.
Skall spara Dina bilder och ha som godis i vinter.
Imponerande svampskåp! Här blev det 6 burkar och jag tror att det fungerade, fast jag antar att jag inte vet säkert förrän jag har öppnat en burk. Jag har följt instruktionerna noggrant och nog känns det som att locken sitter som berget. Nu blev jag sugen på att torka trattkantareller och trumpetsvamp också. Tack för hjälpen!
Allt fungerar. Har själv konserverat enl den metod som min mor, mormor använt sen glasburkar med gummiring och lock blev tillgängligt. Som påpekat är hygienen viktig. Varma, väldiskade burkar och verktyg är viktigt. Har ett antal burkar förvarade i en “sval” sen 10 är och testade en burk förra året. Helt ok. Mina “barn” över 30 var lite skeptiska, ingen: bäst före datum! Men det smakade bra.
Kul att det verkar funka Anki. Sitter gummiringarna hårt som du säger så är det klappat och klart.
Så lite tankar runt det här med att torka svamp.
Jag har min bestämda uppfattning även om detta så klart. Jag tycker inte om att torka i ugn/varmluftsugn jag tycker att det lätt händer att svampen blir “tillagad” om inte luftcirkulationen är tillräklig och då blir resultatet inte tillfredsställande, du förstår nog vad jag menar med det eller hur. Så det här med att torka på tidningar, nja av flera skäl, trycksvärtan är giftig och är man inte på alerten och luftar/rör om och byter tidningar så är det lätt att svampen blir förstörd. Använd någon form av nät eller tunt tyg, spänn upp tyget/nätet eller lägg det i en luftig korg på torrt ställe, pannrum , kylskåpet eller över en fläkt eller något liknande. Men bäst är så klart en svamptork köpt eller egen tillverkning spelar ingen roll, jo om man skall torka mycket för då räcker i regel inte de köpta till. Träramar med myggnät funkar bra och kanske i någon ställning eller det finns ju garderober/förvaringsskåp som är utrustade med lådor/korgar med fint nät i är ett bra alternativ, låt fantasin leka. Jag tycker oxå att man gott kan investera i en liten värmefläkt, finns på Ö & B för en hundring. Det viktigaste är att det inte blir för varmt i ett för litet och oventilerat utrymme. Nät eller tunt tyg och luftigt är vad som gäller.
Detta är som sagt min personliga åsikt och jag vet att det finns andra som tycker annorlunda och det är som jag sagt tidigare upp till dem men jag kör på mitt sätt och det funkar helt utan problem.
Lycka till.
JAS: En sån ställning får bli ett vinterprojekt inför nästa höst, för det verkar helt klart praktiskt att bygga på höjden. Just nu har jag några myggfönster som jag tycker att jag borde kunna använda om jag rengör dem från mygg. ;) De ser rätt rena ut faktiskt.
Jag har en värmefläkt i stugan så den ska jag nog hämta hem. Jag känner mig redo att prova på även detta så i eftermiddag blir det en tur till tratt- och trumpetställena. Lika bra att hålla sig till det som jag helt säkert känner igen, så länge..
Lasse: 10 år låter fantastiskt. Det kan ju komma år då vi inte alls hittar lika mycket som vi har gjort i år. Jag får prova mig fram.
Jag har provat ett konservera genom att koka glasburkar i en kastrull med vatten och funnit :
- Bra att lägga tex ett par wetexdukar i botten på kastrullen. Burkarna skramlar inte vilket någon redan skrivit. Har också funnit att vätskan i burkarna inte kokar bort. Wetexen isolerar mot den varma kastrullbotten?
- Om man använder köpta barnmats gurk eller andra burkar så har dessa en inpressning i locket. Trycker man på locket och hör ett klick så är det inte tätt.
Hej!
Tips och fakta om konservering finns här: http://svampguiden.com/artikel_konservering.asp. För att få med all text behöver du skrolla ned på sidan.
hej alla ekorrar, konserverade kantareller förra året men de går inte att få upp nu, vacuum sitter som attan, kanske lite för bra konservering eller så har jag otur med det hela, ska försöka med en skalpell och skära upp gummiringen eftersom den lilla flärpen gått av, någon som har ett tips? har man inte bekymmer så har man skaffat sig lyxproblem.
Nej Draken du har lyckats bra, själv använder jag en slags plattång som är böjd 90grader så jag får ett bra tag om flärpen och så drar jag försiktigt men har ändå lyckats dra av en del flärpar, försök med en matkniv att lätta lite på locket så att vakuumet släpper men var försiktig så att inte burken går sönder och du får glas i svampen, det vore ju synd eller hur. Lycka till.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.