Nu har jag lite bilder från söndagens utfärd.
Jag började med att reka i området Hovsta och hittade två stora kungschampinjoner, tyvärr lite övermogna, men trevliga att visa upp när deltagarna började anlända.
Bostadsområdet ligger lite norr om Örebro, med villor och radhus grupperade på gammal gårdsmark till flera större gårdar. Några har bevarats, som den gård som kallas drottning Kristinas jaktslott. Det är en huvudbyggnad från 1600-talet som nu är nånslags dagis samt två mindre fina flygelbyggnader som jag tror nyttjas av idrottsföreningar i området. Mellan “slottsparken” och en idrottsplats växer ett par jättegranar på ett berg, och under en av dessa fanns champinjonerna.
foto: Bo E-son
Gruppen begav sig sedan till Gladarbergskogen, ett mycket kuperat område med blandskog och större flyttblock, berghällar och marker som troligen varit utmark till gårdarna och delvis igenväxt betesmark.
Vi började i vad som troligen är gammal betesmark med björkdominerad vegetation och mindre steniga höjdpartier.
Kantareller och kremlor trivs här.
Kan detta vara kantkremla?
De hade uppspruckna kanter och en för kantkremlan lite ovanligt nörbrun kulör, men i smak och konsistens liknade den kantkremla.
foto: Bo E-son
Som serie 3 kommer första frågetecknet, efter att ha konstaterat att några svartnande jättesvampar var frostnupna fjälliga taggsvampar hittade vi denna lilla luring.
Kan det vara en spindling?
Den hade något brunt i hattkanten som indikerar att så kan vara fallet.
Vad tror ni?
Häggdoftande trattskivling var ett förslag som även vi lurade på, men den har vi hittat på tidigare utfärder och tyckte inte den stämde denna gång.
Därav fotot för att få en bestämning via guiden.
Svårt när man hittar lite torra äldre exemplar kanske. Hittar ingen bra bild på den vare sig i databasen eller google heller.
Tyvärr ingen bild på huset, för det var inte just där vi vandrade med kursen.
Uppe på själva Gladarberget är det tallskog och massor av väldiga flyttblock…nästan som ett “hus” byggt av istid och havsvågor är detta…
foto: Bo E-son - kluvet block på Gladarberget
Nej, jag tror inte alls på häggdoftanbde trattskivling, som du påpekar har inte skivorna nån trattskivlingskaraktär, och det kan nog inte ens torka eller frostskador påverka!
Jag tycker dessutom inte heller att den doftade “häggdoftandetrattskivling” utan mycket mer “vanligt” med svag blomdoft i botten??
Vad finns det för andra “doftrika” skivlingar???
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.