Jag har gått i vildsvinsskog i över tio år och aldrig sett ett enda, bara spåren efter deras bökande. Dom är ju mest igång i skymningen/natten och lär vara hur skygga som helst. Tycker du det känns lite läskigt så se till att du hörs i skogen, dom är ju djur som hellre flyr än illa fäktar så att säga.
/Anna
Hanna kan lugnt gå ut i skogen.
Tina tar i när hon säger att de aldrig går till anfall, sugga med kultingar kan mycket väl göra rusningar och anfall. Det har jag själv varit med om. Lite hotfullt, så det är då bäst att dra.
Någon Törnfågel-incident behöver du inte frukta, vad handlade egentligen den serien om?
Kommer bara ihåg någon stilig präst som charmerade rika damer och vildsvinsscenen då
På tal om vildsvin, jag o sambon va på väg hem från gbg(bor i Växjö) o stannade på en grusväg vid ett gigantiskt område omhängnat av stängsel där de “stod elstängsel, livsfarliga djur”! Vi gick längs med stängslet och såg en skylt som visade vildsvin jämte skylten växte de kantareller så vi gick lite till.. Längre in innanför stängslet så vi massa kantareller så jag tvingade min sambo att hoppa in och plocka medans jag höll vakt! Vi hade en grym puls efteråt, de är ju inte så smart att hoppa in där man VET att de finns vildsvin, men goda mackor blev de på kvällen!!! kanske inte hade riktigt med saken o göra men de handlade ju om vildsvin;) Men två bekanta till mig har blivit uppjagade i träd av vildsvin, tycker man ska vara aktsam för om man retar upp ett vildsvin är de inte roligt!
När du berättar denna storry drar jag mig till minnes när jag kröp under stängslet där biffkorna går. De kom i full galopp och jag sprang! Kanske var de bara nyfikna, vem vet. Iallafall hade jag tidigare plockat champinjoner i denna hage, det var därför jag chansade igen.
Skyltar som varnar om livsfara är förmodligen bäst att ignorera Emma, det är sådant där skrock likvärdigt med “ej gå under stegar”.
Betarna kommer i den här storleken:
http://gopvixen.blogs.com/gop_vixen/images/wildboar.jpg
Vill man göra svampplockande roligare kan man istället lite längre fram binda älghorn på huvudet, bära en grå filt och bröla med jämna mellanrum. Då lär kantarellerna smaka efteråt.
Ta det försiktigt i skogen.
Jag va på ett ställe o plockade idag, då hittade jag en plats där dom lockar fram vildsvin med döda fåglar. Dom lägger frön under en brödback som dom sedan drar bort då kommer fåglarna som dom skjuter sen är de bara fritt fram för svinen…hittade kadaver och skelett från dom, inga dåliga käkar!Väldigt otäckt tycker jag!
Emma, lägga fram as för bytet kallas att “åtla”, eller lägga åtel, sen ligger någon längre bort med bössan i högsta hugg redo att förpassa grisen till svinhimlen. Färdignöffat.
Förresten när man skämtar om älgjakt, så är en allvarlig varning på plats.
Här skjuts ju bärplockare till höger och vänster (förra året?), vi svampplockare borde ligga risigt till ävenledes.
I mitt eget jaktlag har vi en hel del tveksamma figurer. Ovana, nervösa skyttar som skjuter på allt som prasslar. För några år sen fick jag en kula över huvudet av en “glömsk” sneseglare.
Dagens tonvikt på teoretiska kunskaper gör dåliga jägare utan efarenhet. Tillräckligt för att ge en skrämselhicka.
Ja! Nu är det snart dags alla djurvänner. Ta på er färgglada kläder och ut i skogarna och skrik och gapa, så att jägarna går bet. Det har vi gjort varje sässong nu sen många år, och det är alltid lika kul att reta tossingarna. De har inget i skogen att göra, men det har älgar och andra djur. Skjut på varandra istället om ni nu måste döda!
Tack H-G! Hur resonerar man inom jaktvärlden angående att åtla. Lite längre bort hade dom även satt upp en saltsten, kan tänka mig att de är till älgarna. Nu antar jag att man måste skjuta av lite av svinstammen eftersom den ökar så snabbt, men vet inte om jag tycker de är riktigt rätt! Locket som täckte fågelfröna låg kvar så dom öppnar nog de på kvällen därför vågade jag mig fram. Jag hörs väl när jag går i skogen och har självklart respekt för jägarna och deras snabba avlossningar.Men är de vanligt att man lockar just vildsvin på detta sättet?
“sleke” heter saltstenen och är för älg, dov-, kron-, och råvilt. Då får de salt och mineraler.
Vildsvin åtlar man för att det går, de är ju allätare och tar as.
Vildsvinstammen har ökat från ingenting (den var ju i princip utrotad) till vad vi har idag. Bra kan det vara att hålla den under kontroll, då den förökar sig snabbt. Men jomen visst vore det skoj med lite fler i skogen, Emma.
Att jaga gris med åtel är mycket vanligt och effektivt.
För att inte säga skoj.
Och gott.
Enbärsmarinerade vildsvinskotletter med smörstekta kantareller och en flaska Jacob’s Creek Grenache. Mmm
Fråga slaktaren, Emma, de har oftast koll på viltet.
Jag tycker att olika kött passar med olika svamp.
Rådjur och hare med stark vildsmak passar sås på torkad brunsopp.
Milt kött som kanin är perfekt med smörstekta trattisar eller sillkremlor.
Älgstek, medium, passar stuvade kantareller, stekt blodriska eller karljohan.
Affe får gärna komma på middag om han har vägarna förbi, ta då med en flaska chateau-nöff-du-pape så blir det vildsvin!
sedär, då lämnar man tråden obevakad ett tag och helt plötsligt har det blivit en hel middag!
Låter som en förträfflig idé, har en hel frys fylld med vilt som inget hellre önskar än bli tillagat.
Inget vildsvin än, men väl hara och rå.
H-G bor i Göteborg, och ni är härmed inviterade. Pilgrimsmusslor till förrätt?
Hur kan jag kunnat missa en sån härlig aktivitet i Götet?
Kan jag som Göteborgare få haka på vid ett annat tillfälle för jag ska åka till Växjö över helgen 1-3 sept.
Även jag älskar svamp vilt o vin!
Synd för jag har hemmagjord flädersaft som jag kunnat att bistå med till sorben:)
Emma: självklart får du saft av mig ;)
Vi får väl se om de som kunde gå på den kulinariska middagen tyckte det var trevligt o gott.
I så fall kan vi ju alltid hoppas på att det kommer fler tillfällen… och att även vi kan då.
Själv hoppas jag att jag kan dyka in i någon skog o hitta svart trumpet när jag ändå är i Småland o semstrar 3 dagar i glasriket :)
Man kan ju alltid önsketänka lite…
Nu har vildsvinen kommit till skogarna nordost om Örebro, strax norr om gården Myrö!
Här har jag bra svampställen som i år var fullständigt uppbökade av svinen.
Trots detta fanns gott om blek taggsvamp och enstaka stora fina trattkantareller som växte mitt i böket!
Hur är det med svinens smak för svamp?
Äter de bara vissa arter?
Eller är det själva bökandet som förstör mycelet för framtiden?
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.