0 328 visningar

11 svar

Vad åt jag i Tallin?

Karin Hedén

17 okt 2009 kl. 02:08

Häromdagen, på en rysk restaurang i Tallin, serverades jag några små delikata svampar (skivlingar) i såsen. Jag kunde inte lista ut vilka svampar det var och dumt nog frågade jag inte köket. De var mindre än nejlikbroskskivling och ibland pytte-pytte små. Hatten slät, välvd och nötbrun. Foten var blekare. De små söta svamparna hade behållit sin form och konsistens, (något åt vaxskivlinhållet) genom tillagningen.
Någon som vet?

0

Irene A

18 okt 2009 kl. 18:13

Odlade vinterskivlingar? Sök bilder på Flammulina eller enokitake och jämför.

0

Karin Hedén

18 okt 2009 kl. 22:16

Irene, du är en pärla! Nu har jag jämfört och det kan absolut ha varit en form av odlad vinterskivling. Varför äter vi inte dessa delikata svampar här?

0

Tina Nordberg

19 okt 2009 kl. 10:16

Visst äter vi vinterskivling, jag gör det. Vet inte om de odlas här i vårt land.

0

Tina Nordberg

19 okt 2009 kl. 10:20

Kan ju bjuda på en bild från 2008.

0

Joachim Krumlinde

19 okt 2009 kl. 11:02

Odlad vinterskivling (enoki) finns ibland till försäljning i livsmedelsaffärer i Lund.

0

Karin Hedén

19 okt 2009 kl. 19:22

Hej Tina!
Det var inte den sortens vinterskivling som finns på din bild som jag åt. Här kommer en lång och krånglig länk till odlad vinterskivling/enokitake: http://images.google.se/images?hl=sv&source=hp&q=enokitake&um=1&ie=UTF-8&ei=6XjbSpj0HYv5-AaRzKC4DQ&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCYQsAQwAw

0

Joachim Krumlinde

20 okt 2009 kl. 11:42

Jodå, det är samma art.

0

Karin Hedén

22 okt 2009 kl. 23:25

Hm…“den sortens” skrev jag. Utseendet kan tydligen variera enormt men ändå vara samma “art”.  Kan man (teoretiskt) ta mycel från vår “vilda” vinterskivling”, odla på det och få fram såna där söta småttingar som jag åt i Tallin? Är sporer och DNA identiska?

0

"JAS" Helsingborg

23 okt 2009 kl. 07:41

Jag har flera gånger hittat Vinternaglingen sittande under barken på döda almar och då kan de se ut såhär och tyvärr hittar jag inte en bild som jag vet att jag har där de är ännu tunnare, mindre och längre.

0

Joachim Krumlinde

23 okt 2009 kl. 09:18

Odlad vinterskivling odlas i mörker och då blir svampen lite förvirrad, får långa fötter och inget pigment eftersom fruktkroppen tror att den ännu inte nått upp i ljuset.

0

"JAS" Helsingborg

23 okt 2009 kl. 09:23

Man kanske skulle kunna ta ett träd där man är säker på att det finns mycel och som står så det får vara ifred och så täcka en bit av stammen med svart plast!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone