0 428 visningar

5 svar

INTE svamp - brödfråga!

Tanja i Gagnef

7 nov 2009 kl. 12:35

Ber om ursäkt att jag ställer denna fråga här (är inte med i nåt annat forum…) men det finns så många människor här som är kunniga på allt möjligt! :-) Jag ska baka matbröd och tänker byta ut fett mot Kesella - men kan man byta “rakt av”? Alltså 100 g margarin = 100 gr Kesella?
Hjälp….!

0

Helena i Lund

7 nov 2009 kl. 14:46

Mej behöver du inte be om ursäkt! ;)
Jag tror att mängden kesella måste vara större än mängden matfett för att brödet inte ska bli torrt eller smuligt, men det går att baka med bara kesella. Här är ett recept, det kanske kan vägleda dej vidare!
Kesellabröd
2 bröd
Ugnstemperatur 200º

Ingredienser
5 dl vatten
50 g jäst
250 g kesella, slät ostmassa
1½ tsk salt
4 dl grahamsmjöl + ca 10 dl vetemjöl eller ca 14 dl
mjöl av fyra sädesslag (färdig mjölblandning)

    Tillagning

Ett saftigt, hållbart bröd, där matfettet ersatts med Kesella, dvs slät mager ostmassa.

Värm vattnet till 37°C (fingervarmt).

Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, Kesella och salt. Tillsätt grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet eller nästan all mjölblandning, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.

Jäs den övertäckt ca 45 min.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och forma runda eller avlånga bröd. Strö gärna över lite mjöl. Lägg bröden på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.

Skär ev några snitt i bröden med vass kniv eller rakblad.

Jäs under bakduk 20-30 min. Värm ugnen till 200°C.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Låt brödet kallna på galler under bakduk.

P.S. Jag använder hellre grovt dinkelmjöl än graham!

0

Tanja i Gagnef

7 nov 2009 kl. 15:36

1000 tack Helena! Det var precis nåt sånt där jag ville ha, ett grundrecept så kan jag mixtra med lite olika mjöl o fröer o sånt!
Det var det jag visste - på det här forumet kan man få svar på det mesta! ;-)

0

Tina Nordberg

7 nov 2009 kl. 19:30

När blir brödet färdigt så man kan komma o smaka?

0

Nina H, Sthlm norr

7 nov 2009 kl. 20:55

Hel ärligt - att man inte vill ha margarin i maten kan jag förstå. Men byt ut margarinet mot SMÖR istället!
Godare, saftigare, nyttigare!

0

Tanja i Gagnef

7 nov 2009 kl. 22:26

Tina - synd att jag inte kan skicka dig en skiva ;-) det skulle väl hinna bli torrt..! Det blev riktigt bra, tack igen till Helena! Proportionerna var bra och det var det jag var ute efter. Sen använde jag kli och vetegroddar och lite kryddor.
Nina - jag har svårt med fett i stora mängder, så jag tycker det är bra om jag kan byta ut där det går. PÅ mackan har jag däremot lite Bregott ;-)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone