Jadu, jag skulle också vilja hitta något sånt. Det har gjorts en hel del forskning kring arterna, bl.a. har det resulterat i den här amerikanska rapporten:
http://www.mycologia.org/cgi/content/full/94/4/607#SEC2
Om man eventuellt hittar nycklar till släktet, ska de nog tas med en nypa salt om de är äldre än den rapporten.
Jag har också tittat efter vilka arter som sägs finnas i Sverige enligt Dyntaxa. Av de 8 är 5 av dem ursprungligen beskrivna från USA, och ska nog också tas med en nypa salt. Bara två av dem finns med i den amerikanska rapporten.
Här finns i alla fall en nyckel som ska innehålla de vanligaste arterna i Oregon (testversion från 2005):
http://www.natruffling.org/pogeykey.htm
Hela 5 st. av “våra” arter finns med där, även roseolus, som nog är den vanligaste hos oss, i varje fall den flitigast insamlade..
Den kollekt som jag har är från Jokkmokk. I Norrbotten har luteolus rapporterats mer än roseolus, men tyvärr finns den arten inte med i Oregon-nyckeln. Kollekten stämmer rätt bra med luteolus i Ryman. Inga tendenser att rodna, sporer cylindriska-båtformiga, 6x2,5 my (lite smala kanske). Men jag törs inte artbestämma den bara utifrån det…
Jag har försökt hitta mer info om släktet, och något arbete med europeiska arter har egentligen inte gjorts sen 1996 (inga DNA-analyser), men de arter som beskrevs då finns här:
http://www.mycobank.org/MycoTaxo.aspx
Skriv in respektive artnamn och sök, så hittar du de fullständiga beskrivningar som M.P. Martín gjorde av arterna 1996.
Den som jag tror kan komma ifråga som förväxlingsart till R. luteolus, är occidentalis, men den har inte de “båtformiga” sporerna som luteolus har.
Alla andra arter som är insamlade och identifierade i Sverige, är mer eller mindre rodnande (abietis, marchii, ochraceorubens, roseolus. Möjligen har vi också R. vulgaris, (som inte är synonym med roseolus enligt amerikanska forskare.), och en som blir saffransfärgad till orange, R. aurantiacus (ett antal kollekter från Gotland).
Det skulle gå att göra en nyckel utifrån de uppgifter som finns, men det skulle behövas en grundligare jämförelse mellan skandinaviska och nordamerikanska kollekter eftersom de flesta arterna beskrevs och namnsattes av USA-mykologer.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.