0 790 visningar

11 svar

Vilka kremlor?

Carin

24 aug 2006 kl. 18:14

När jag nu kan 11 goda svampar, tänkte jag börja med kremlor. Det här är kremlor om jag fattat rätt. Foten kan man smula. Men vilka? Är de goda? Det finns väldigt många. Men det finns också andra som är lite mörkare röda. Kan det vara samma med variation ifärgen eller är det olika?

0

P.A.

24 aug 2006 kl. 18:28

Ingen aning! dock om det renga tillräckligt sp tappat rödcina vita fläckarna har man otur kan även ringen ha trillat av .....

Efter ha tittat i svamp litteraturen så har den flera andra kremlor med röd hatt som inte är att rekommendera giftkremla lackkremla och blodkremla, dessa är dock inte dödliga.

Dock vet jag inte vilken det är ska bli intresant vad experterna har att säga ...

0

Hans v E

24 aug 2006 kl. 20:02

Om de är lite skarpa KAN det vara storkremla. Om de är mycket skarpa KAN det vara lackkremla (utom den nere till höger). (Skarp = bränner på tungan inom 45 sekunder).

0

kobran

24 aug 2006 kl. 20:05

och kremlor som är skarpa ska man INTE försöka tillaga!

0

Joachim Krumlinde

24 aug 2006 kl. 20:24

Det finns, enligt nuvarande uppskattning, cirka 180 arter kremlor i Skandinavien, ungefär hälften av dessa milda, den andra hälften har skarp smak.

Enligt gällande visdom är alla milda kremlor ätliga. Jag undrar hur man kan veta det, egentligen. Det är ju bara en mindre del, de vanligaste, av de milda arterna som är tillräckligt väl utprovade,

I boken “Svampar” av Marcel Bon, översatt till svenska av Olof Andersson och utkommen 1987, påstås att rödfotad läderkremla (Russula olivacea) skall vara “misstänkt giftig”, trots att den har mild smak. Jag har dock ätit den några gånger utan att må illa.

Men frågan kvarstår, hur kan man vara så säker på att ingen annan mild kremla är giftig?

0

klas Jaederfeldt

24 aug 2006 kl. 20:36

det kanske är så att ingen art är så mycket giftig, kanske bara lite ont i magen, men att de som är skarpa inte är vidare goda

0

kobran

24 aug 2006 kl. 20:37

den uppfattningen har jag också alltid haft.

0

Karin Hedén

24 aug 2006 kl. 21:08

Hej!
I likhet med c:a 10% av Sveriges befolkning saknar jag smaksinne för bittert. Det gör att jag får gå förbi de flesta kremlorna i skogen. Kolla först om Du hör till de 10%-en. Själv upptäckte jag mitt tillkortakommande när jag gick i en grupp och vi testade samma kremlor. Dom jag tyckte var ok brände på tungan hos de andra.

0

Hans v E

24 aug 2006 kl. 23:58

Nu sa du bittert. Det är något jag alltid reagerar kraftigt på. Bittert är något helt annat än skarpt. Svampar kan också smaka bittert och det är inte alls skarpt. T.o.m. beskt är något annat än bittert enligt min uppfattning.

0

Karin Hedén

25 aug 2006 kl. 06:34

Kanske är det beskt som jag inte känner. Hur som helst så känner jag inte när kremlorna är skarpa! Och det lär vara fler än jag som är i det läget…

0

Franco Matli

25 aug 2006 kl. 09:03

Det finns över 150 arter kremlor i Sverige.Hattens färg kan variera inom samma art.Träden under de växer och biotopen hjälper hjälper identifikationen.Alla milda kremlor är ätliga (smaka på ell sätt tungan på skivorna.Deras kött vid foten liknar äpplernas.Kremlan på din bild är, om denplockades under gran, R.rhodopoda=Lackkremla

0

Hans v E

25 aug 2006 kl. 14:16

Du tror alltså att det är både beskt och skarpt som du inte känner Karin Hedén!!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone