0 219 visningar

9 svar

Nygammal fråga!

anithau

26 jan 2010 kl. 07:31

Minnet är intensivt men kort.

Jag har djupfryst svamp sedan 2008?
Hur länge kan den hålla?

Tacksam för svar.

0

Lena M

26 jan 2010 kl. 08:13

De flesta anser att 1 år gäller men jag undrar om de inte går att äta de som är något äldre, jag tror det.
Du får göra som jag, ge bort av överflödet för vi verkar ha svårt att låta bli att plocka så länge vi ser goda matsvampar, en konstig sjukdom. :))

0

anithau

26 jan 2010 kl. 08:49

Lena!
Det är just det jag tänker göra.
Men jag vill inte ge bort om det är i otjänligt skick.
Jag har för mig att jag hört två år.

0

Lena M

26 jan 2010 kl. 08:51

Sök på ” hållbarhet förvälld svamp “. I ett inlägg var svaret 3 år ?

0

Irene A

26 jan 2010 kl. 09:02

2-3 år är inga problem om svampen har frysts in utan något tillsatt fett, bara inkokt och infryst i sin egen vätska.

Börjar svampen bli frostig och se torr ut, är den nog inte lika aptitlig längre.

0

Tina Nordberg

26 jan 2010 kl. 09:15

Har samma erfarenhet som Irene.

0

anithau

26 jan 2010 kl. 09:23

Tack för alla svar.

Då vet jag att jag kan ge bort den.
Förhållandet är som Irene uttalar.

0

Jeanette.P

26 jan 2010 kl. 23:50

Jag åt nyligen kantareller som var plockade 2007. Det var hur bra som helst =)

0

Bengt Sandh

27 jan 2010 kl. 00:54

Hej!

Din fråga går inte att svara på generellt. Det är alltför många faktorer som påverkar:

- Vilken temperatur har du i frysen? -18? -22?

- Hur tillagade du svampen före infrysning? Med matfett? Utan matfett? Med salt? Utan salt?

- Finns det luft i påsarna?

- Hur lång tid förflöt mellan plockning och infrysning?

- Vilken kvalitet håller fryspåsarna? Ullareds? Tjocka och därmed dyrare påsar av kända och testade märken?

Dessa faktorer är avgörande för hållbarheten, detsamma gäller för alla matvaror som fryses in.

Svamphälsningar/

0

anithau

27 jan 2010 kl. 06:30

Tack Bengt!

Temp - vet inte
Inget salt, inget fett.
Ingen luft - el i alla fall minimalt.
Så snabb tidsrymd som möjligt mellan plock och infrysning.
Platspåsar - frys relativt tjocka.

Bra faktorer att tänka på.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone