Läste Jans intressanta länk om asplöv och om varför dom darrar. Jag går nästan dagligen förbi en grupp aspar som fortfarande har kvar sina löv och det är ett speciellt ljud när blåsten rör om i dem. Vid senaste stormen fanns det gott om vissna löv på skoterspåret. Varför tappar inte aspen sina löv på hösten.
“Kort svar”!
Kom just hem efter att ha levererat en st. hustru till en st. 08-buss. På vägen passerade jag ett aspbestånd med minst tre olika kloner. Alla tre ser olika ut, trots årstiden. Olika färg på barken är en tydlig skillnad liksom olika arkitektonik i kronans uppbyggnad, grenvinklar m.m. Ingen kamera med, tyvärr! Nästa gång…
Var och en av dessa kloner är en enda individ och består av rotskott från en enda, avverkad ”mor”. (De kan givetvis också vara rotskott från flera träd i en annan klon, dock med gemensam ”mor” (mormor e.d.) – ett steg till alltså, eller fler.)
Jag har flera ggr sett aspkloner som varit svårt angripna av ngn ”svamp” som gjort löven helt silvriga OCH KVARSITTANDE.
Om du har en aspgrupp som ser annorlunda ut, så är den förmodligen en enda individ, en klon. Gränser mellan olika aspkloner är oftast lätt urskiljbara, ffa vår och höst. Det kan nämligen skilja mycket i tid/utveckling för bladsprickning och blomning resp. LÖVFÄLLNING.
Jag förmodar att din aspgrupp, Gunhild, är en klon med en eller flera speciella egenskaper! Som sagt så finns kloner predisponerade/extra mottagliga för svampangrepp. Och vem vet, de kanske t.o.m. samarbetar olika bra med sina mykorrhizasvampar också!!!
Jag jobbade en del med inventering av flygbesprutade skogsbolagshyggen (Hormoslyr) med aspsly och där satt ofta döda löv kvar. Men det var på 70-talet…
En del frågor om lövträd, men långtifrån alla, besvaras här
http://www.skogssverige.se/fragaom/avancerad.cfm?sok1=f%C3%A4ll&sok2=blad
Svaret blev lite ostrukturerat när jag dels skrev nytt, dels klistrade in en del gammalt gods, men…
Idag hade jag med en kamera i bilen, men bilden inte bra. Med lite fantasi kan man iaf föreställa sig gränserna mellan de tre klonerna. Ska försöka igen vid blomningen och senare vid lövsprickningen…
Kolla din aspgrupp/ev. -klon när det blir “sommar”, Gunhild. Asparna _kan_ vara dödade (”bekämpade”) av mänsklig hand, inte så ovanligt - tallens ’knäckesjuka’ värdväxlar med asp. Se bl.a. http://www-skogsskada.slu.se/SkSkPub/MiPub/Sida/SkSk/Read/ReadDetails.jsp?DiagnosisID=44
Och här finns en trevlig asp-artikel:
http://www.artdata.slu.se/FaunaochFlora/pdf/faunaochflora_98_4_2004_Anders_Delin.pdf
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.