0 810 visningar

28 svar

Ny matsvampsart i Sverige

Hanna

15 mar 2010 kl. 09:13

Tydligen så kom det fram en del spännande på helgen i Göteborg.

http://lyophyllumshimeji.blogspot.com/

0

Markus Gbg

15 mar 2010 kl. 10:03

Mycket intressant!
Det gnälls ju ibland om att det inte bedrivs någon forskning kring matsvampar i Sverige, men detta är väl ett gott tecken på motsatsen, hoppas detta kan fortsätta framöver.

0

Bo E

15 mar 2010 kl. 12:39

Hittar synnerligen varierade bilder på google när jag söker på Lyophyllum shimeji…

från vit tuvskivling till toppmurklor och musslingar!!!

Men om det nu är en variant av vit tuvskivling hur skiljer man den från den vanliga inte helt rekommendabla, eller är det samma art som värderas olika i europa och japan?

0

Hanna

15 mar 2010 kl. 12:41

Bo: En början kan ju vara att titta i artikeln som finns länkad via hemsidan om shimeji:

http://www.svampkonsulent.se/www/upl/files/shimeji_3233_125.pdf

Kontaktuppgifter finns väl också på sidan om jag inte minns fel, ett mejl brukar ju ge en del info.

0

Irene A

15 mar 2010 kl. 14:30

Bo E, shimeji motsvarar det vi kallar mörk tuvskivling

- det är INTE någon form av vit tuvskivling (som numera räknas till trattskivlingarna, Clitocybe).

0

Bo E

15 mar 2010 kl. 15:09

OK!

Tack Irene.

Jag läste artikeln och tyckte nog att den var lite för mörk på ovansidan, annars har jag hittat vit tuvskivling i två helt olika biotoper: en på sank tallhedsmark och en i gräsmark nära lövträd, sälg och björk.
Den senare var något mer högväxt, den förra något knubbigare och lite gråare på hatten, inte helt olik den på bild i artikeln.

0

Jan A, Uppsala

15 mar 2010 kl. 15:58

Varför, Irene och andra,
är det så mycket snack om shimeji, om det bara är vanlig ’mörk tuvskivling’, en mycket god matsvamp som jag - och andra nu halvvuxna - åt redan på 40- och 50-talen.  Jag har sen dess ätit alla jag hittat, trots att de ibland varit tämligen ”halvfarliga”!
Bifogar vad Bengt Cortin skrev i ’Svampplockarens handbok’, tredje, 1951.
(Den han nämner på slutet är vit tvskivling.)

0

Hanna

15 mar 2010 kl. 16:06

Så vitt jag har hört på omvägar så är mörk tuvskivling och hon-shimeji två helt skilda arter. Båda är matsvampar men hon-shimeji värderas betydligt högre i Japan, kan ju visst kosta uppåt 5000 kronor per kilo i Japan. Medan mörek tuvskivling är betydligt billigare där.

Att just hon-shimjei växer i Sverige har väl inget vetat förr och mörk tuvskivling är väl knappast ansedd som någon suverän matsvamp i Sverige numera.

Titta gärna i länken i mitt första inlägg så finns mer info.

0

Bo E

15 mar 2010 kl. 16:09

Japanerna visste väl inte att den fanns här på den tiden.

Den måste ha nedvärderats en period, för jag som började plocka och läsa om svamp i sent 1960-tal, har inte hört talas om den förrns nu, trots att jag inledningsvis läste gamla svampkartor och böcker från 40- 50-tal. Jag är ju uppväxt med tveksamheter som att äta pluggskivling, men aldrig hörde man nåt om tuvskivling?

0

Bo E

15 mar 2010 kl. 16:12

Jag tycker inte att artikeln ger nån hjälp att skilja mörk tuvskivling från den äkta japanska delikatessen.
Är det mikroskop som gäller?

Inget för en oteknisk matsvampletare därför kanske?

0

Jan A, Uppsala

15 mar 2010 kl. 16:17

Det finns ingen NY info i din länk, Hanna.

0

Hanna

15 mar 2010 kl. 16:20

Jan: Nej kanske inte det, men det finns tydliga kontaktuppgifter till den som lagt ut materialet. Några korta rader borde kunna ge svar på frågorna.

0

Irene A

15 mar 2010 kl. 16:33

Jag har inte sett någon information om att Lyophyllum shimeji skulle vara en ny art för Sverige som skiljer sig från de andra mörka tuvskivlingarna som har gått under diverse olika namn: decastes, fumosum, conglobatum osv.

Det nya är väl i så fall att man kommer att föreslå ett namnbyte så att den också blir möjlig att exportera till Japan, precis som man gjorde med Tricholoma nauseosum -matsutake..

0

Vägledning

15 mar 2010 kl. 16:41

När jag söker på forumet på shimeji hittar jag detta inlägg från 31/8 2009. Kontaktas denna person (hesund@yahoo.se eller sms-a på 070-3943523) så borde alla frågor kunna få sitt svar:

EFTERLYSNING!  SVARA  
Jag har för avsikt att göra ett examensarbete om tuvskivlingar (Lyophyllum)som förekommer på tallhedar. Jag behöver därför så många exemplar jag kan få för bl.a. DNA-analyser. Om du träffar på en tuvskivling vore jag mycket tacksam om du tar hem och torkar den eller åtmistone lägger den i frysen tillsvidare. Notera också hur skogen såg ut där du hittade den, eller ännu hellre ta en bild på svampen på plats och bifoga e-posten! Meddela sedan mig på hesund@yahoo.se eller sms-a på 070-3943523 så skickar jag ett frankerat kuvert att skicka svampen till mig i. Som morot kan jag tyvärr endast erbjuda ett tack i den kommande uppsatsen samt ett exemplar av densamma när den blir färdig.
Bilder på tuvskivlingar finner du i länkarna nedan! Sök gärna på Lyophyllum med Google’s bildsök för att se hur varierade tuvskivlingar kan vara!

http://lyophyllumshimeji.blogspot.com/

http://www.mushroomexpert.com/lyophyllum_decastes.html

http://www.fungoceva.it/tav_lyophyllum_famosum.htm

Med förhoppningar om stor respons!
Henrik Sundberg

VISA TILLHÖRANDE BILDER


/Henrik Sundberg

0

Henrik Sundberg

16 mar 2010 kl. 17:53

Känner mig tvungen att lägga mig i spekulationerna!
Jag vill egentligen inte gå händelserna i förväg eftersom studien inte är avslutad än. Men allt tyder på att Lyophyllum cf. decastes som växer på magra tallhedar är samma art som L. shimeji eller åtminstone en mycket nära systerart. Klart är i alla fall att den är helt skild från L. decastes så som den är beskriven utifrån typexemplaret som Fries fann “på en hed (äng?) vid rötterna av en ek”. Vidare utskiljer sig ur decasteskomplexet ytterligare ett antal arter. Den riktigt vetgirige får ge sig till tåls och invänta publiceringen av resultaten i någon mykologisk tidskrift.

0

Henrik Sundberg

16 mar 2010 kl. 17:59

För övrigt lär inte någon export till Japan bli aktuell med tanke på att L. shimeji inte har matsutakens tåliga konstitution. M.a.o. klarar den inte transporten till Japan!

0

Irene A

16 mar 2010 kl. 19:50

Vi kan nog vara överens om att en grundlig taxonomisk utredning behövs!
Det var inte så många decennier sedan som någon forskare föreslog att alla mörka tuvskivlingar kunde slås ihop till en art för att de var alltför variabla och de mikroskopiska skillnaderna inte var tillräckligt distinkta. Då fanns förstås inte DNA-verktyget.

Sen, när det är gjort, återstår ändå problemet för gemene man att kunna skilja dem åt :-)

0

P Ositiv

16 mar 2010 kl. 21:54

Lite negativt tänkande förgyller alltid tillvaron…

Låt oss glädjas åt att det görs studier på matsvamp i stället för att se eventuellt kommande problem!

0

Också Positiv

17 mar 2010 kl. 10:46

Tänk vad alla dessa “det går aldrig” - kommentarer drivit på forskningen genom åren?

Varför se möjligheter när man kan se problem??

0

Bo E

17 mar 2010 kl. 13:14

Visst är det trevligt med nya rön och tips om nya matsvampar, men det som gör det lite svårt är bristen på information om den “vanliga” Lyophyllum.
Känner man den och vågar smaka på den så kanske man skulle märka skillnad….eller…???

0

Henrik Sundberg

17 mar 2010 kl. 17:46

Det är sant att arterna inom decastes-gruppen är svåra att skilja på morfologiska karaktärer, därför kan det vara bättre att gå på ekologiska skiljetecken, t.ex. var de växer. Tallhedsdecastes verkar (vidare undersökningar krävs) vara knuten till tallhed och cf.fumosum till gran/blandskog. Men har man väl sett några ex. av “tallhedsdecastes” (vilket inte alla som uttalar sig här verkar ha gjort) så är skillnaden mot andra i gruppen ganska tydlig. Dessutom är alla inom gruppen ätliga så kan man bara identifiera den så är det lugnt. För övrigt hävdade Singer (1986) att ALLA Lyophyllum är ätliga. Detta bör dock tas med en nypa salt eftersom connatum (ej lyophyllum numer) visat sig ha en del obehagliga egenskaper.

0

Bo E

18 mar 2010 kl. 12:32

Tack för bra svar av Henrik Lundberg.
Då tror jag mig våga provsmaka de tuvskivlingar på tallhed som jag hittade i höstas. Då var jag ute efter den vita och vågadwe inte ta dessa för de var grå på hatten, lite mindre än brukligt och växte i en helt annan m iljö än den vita.
Tänka sig att det var tvärtom! Det är den vita man ska låta stå ifred!

0

Henrik Sundberg

18 mar 2010 kl. 17:31

Ett förtydligande: Alla inom decastesgruppen (L. decastes, L. fumosum, L. loricatum och L.shimeji) är ätliga. L. loricatum lär ha en brännande eftersmak (har ej smakat själv) men den växer förmodligen bara på feta jordar, en förväxling med tallhedsdecastes torde alltså vara osannolik. Den har dessutom en broskartad konsitstens. Underlaget är ännu för litet för att jag skall kunna uttala mig helt tvärsäkert, men det kan vara så att endast tallhedsdecastes och cf. fumosum finns på (mager) tallhed. Om man håller sig till mager lavtallhed så borde det vara någon av de arterna man stöter på. Men som sagt vidare inventeringar krävs. För att illustrera den (i mitt tycke) tydliga skillnaden mellan olika arter inom decastesgruppen bifogar jag några bilder.

0

Henrik

18 mar 2010 kl. 17:35

Bild1 visar biotopen för tallhedsdecastes.
Bild2 visar en cf. fumosum
Bild3 visar en ung tallhedsdecastes

0

Henrik

18 mar 2010 kl. 17:36

Fler bilder

0

Henrik

18 mar 2010 kl. 17:37

Fick inte med bilderna

Bild1: L. decastes (lånad bild), Bild2: L. loricatum (lånad), Bild3: Tallhedsdecastes

0

Henrik

18 mar 2010 kl. 17:44

Ytterligare en bild

Ung tallhedsdecastes

0

Henrik

18 mar 2010 kl. 17:47

korrigering

Bilden visar en tallhedsdecastes och inget annat

0

Henrik

18 mar 2010 kl. 17:49

loricatum

Den rätta L. loricatum

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone