Idag hade vi en ny fågelbordsart bland alla de vanliga; två ringduvor plockade bland solrosfrön m.m. på marken. Sommartid ”sjunger” de för oss från äppelträden, men det brukar vara barmark innan de kommer.
Några som vanligen inte är beroende av barmark är våra ”hemmyrstranpar”. De brukar komma i februari och då klara sig på häckningsmyrarna, men i år har de sökt sig till civiliserade trakter vid gårdarna.
I onsdags fm stod minst en trana på en åker mellan Åkerby och Uppsala.
Det är inte mycket snö kvar i stan. Hundskit på trottoarerna är ingen trevlig syn, men jag tycker det är ännu värre med de som lägger den i påse och sen slänger påsen på marken istället för att ta med till soptunnan.
Det blir ju både plast och dynga då, och plasten är ju betydligt mer långlivad.
T o m ute i skogen har vissa hundägare sånt beteende och det är ju helt korkat.
Annars börjar man så sakteliga kunna vidga sina promenadradier nu.
Trodde det kunde vara läge för vinterskivling.
Men inte kan man se nån svamp på trädstammar när man har fullt upp att hålla ögonen på var man sätter fötterna.
Både is och lera kan vara halkigt och farligt!
Pärlugglan för ett väldigt oväsen om kvällarna det är ett vårtecken. Vi har också haft lite takdropp i dag, men snön ligger fortfarande djup jag minns inte att vi förut haft så stora snöhögar som nu. Snötippen vid Kulla höjer sig som ett snöklätt fjäll.
En fantastisk fin påsk med stora vädervariationer har vi haft här.
Frostnätter, till och med snöfall, men soliga fina dagar och gott om tid för naturupplevelser.
Vårtecken - jovisst!
Blommande blåsippor i ekhagemiljö!
Tussilago på naken jordhög!
Sjungande lärka!
Fiskgjusen har återkommit och fiskar redan i åmynningen där det är öppet vatten, annars ligger isen fortfarande tung på Hemfjärden / Örebrofjärden i Hjälmaren. Intressant litet drama utspelades när en kråka attackerade, förmodligen för att sno bytet från gjusen, men den lyckades ta sig flygande till boet med kråkan flaxande efter sig.
Kollade läget. Hasseln blommar fint i varmare lägen. Inga blåsippor än. Dock petade vi fram knoppar i en skyddad sänka i förra veckan redan. De låg klara under löven.
Var fö i Sölvesborg i helgen. Stararna är i holk där, gladan jagade, tranorna är på norröver och våren är långt gången. Såg även den svartsvansade ekorren, här hemma är svansen grå på vår besökare som hämtar lunch varje dag.
Sett nässelfjäril ätande på björksav, sångsvanar,huggormar(urrk!!), lekande fiskgjusar och en massa småpippin.
Hasselblomning
Komposten växer igen - vinterns matgäster har flyttat till skogs; rådjuret, skogsharen, de tre fälthararna (så många satt samtidigt framför köksfönstret och åt), räven, de två strövarkatterna, skogsmössen, Klas Klättermus (Clethr. glar.), råttan och alla hushållsavfallsätande och ’bättre än så-fåglar’. Nu mest större hackspett, kajor och andra ’trivialer’ kvar. Och smågnagarna…
I går såg vi skrattmåsar - idag kom våra alldeles egna sädesärlor.
Ja verkligen. För ca två veckor sedan passerade vi två stackar vildsvinen bökat sönder under vintern. De är nu på väg att byggas upp, inte plana längre utan med en fin topp. I övrigt är skogsbotten på många håll helt sönderbökad, inget växer där som är mindre än träd. De är otroligt många på sina håll här om kring. Vi pratar hundratals på en liten yta. Ja svin!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.