0 402 visningar

6 svar

Kokning för frysning

P.A.

26 aug 2006 kl. 16:13

När jag kokar svampen för att få bort vätskan, ska jag då väntat tills alt vatten har kokat bort eller kan jag ta svampen igenom en sill?

0

feskepelle

26 aug 2006 kl. 16:16

pröva strömming istället, eller en gädda så får du bättre genomströmning!

0

P.A.

26 aug 2006 kl. 16:38

Måste man koka svampen tills den är snus torr?

0

klas Jaederfeldt

26 aug 2006 kl. 16:40

du skall frysa in svamp+vätskan, vätskan kokar du bort när du tillagar svampen

0

P.A.

26 aug 2006 kl. 16:48

menar ni att jag inte skall koka bort vätska alls.

I
http://svampguiden.com/tips.asp

Står det:
Frysning är en annan konserveringsmetod. Lägg de färska svamparna i lagom stora bitar i en kastrull. Sätt på svag värme och låt vattnet i svamparna koka bort. Tillsätt inget matfett! Matfett härsknar efter en tid även i frysen. Låt svamparna svalna, placera i plastpåsar eller tätslutande plastburkar och frys in.
Frys inte in färsk svamp, både konsistens och smak kan försämras avsevärt.

Dock var det massa oklarheter det står inte om man kunde hålla ut vätska från kastrulen dessutom stod det inte hur fuktig svampen skulle var, när den kan betraktas som klar. (matlagning tillhör inte mina starka sidor som ni hör)

0

Theresa WQ

26 aug 2006 kl. 17:25

Jag gör så här:
Har jag plats i frysen och ont om tid, lägger jag svampen i grytan, sätter på fullt styrkan och när svampen har vätskat av sig och krympt ihop, det går ganska raskt, tar jag grytan från spisen och ställer den i kallt vatten för snabb nerkylning. Är det kallt ute, går det bra på balkongen.
Därefter fyller jag svampen i en plastburk och pressar ihop den och täcker med vätskan.
OBS svampen är nu inte genomstekt och måste efter upptiningen kokas vidare tills vätskan är borta - tar ca. 10-15 min på mellanvärmen. Då är svampen genomstekt och nu kan fettet tillsättas, svampen stekas, stuvas, etc.
Har jag tid men ont om plats i frysen, låter jag vätskan kokas in på mellanvärme, kyler svampen ner (se ovan) och lägger den i en fryspåse som jag suger luften ur och plattar till påsen ordentlig. Nu kan jag lägga svampen direkt i grytan efter upptiningen, steka den, stuva den etc.
Innan jag lägger svampen i frysen, låter jag den bli riktigt kall i kylen.
När jag fryser svampen in med vätskan får jag mindre så kallade frystorkskador.
Lycka till!
Ibland kan svampen vara väldigt torr om det var torkan, då antingen lägger jag svampen innan lite i blöt eller ger lite vatten i grytan så att den inte brinner fast.

0

P.A.

26 aug 2006 kl. 17:48

intresant! tack för er utförliga beskrivning! Alla mina frågetecken försvann :).

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone