Några av oss lär ha brist på ett enzym i magen, Trehalas, se “Tidens Svampguide” från 1981, sidan 41 -“Brist på trehalas” men observera då att mycket nog har hänt inom området sen dess kunskapsmässigt, och att en gammal svampbok från 1981 inte är helt tillförlitlig. I korthet: man påstår att några av oss saknar enzymet “trehalas” som spjälkar svampsockret “trehalos”, och som då behövs för att magen ska kunna hantera intag av svamp. Detta innebär bara att vi har svårt att bryta ner svampar även om de är ätliga… jag har samma problem. Tål inte trattkantarell om det inte är svamp i MYCKET små bitar, och får lätt ont i magen även när det är matsvamp.
Nja smörstekt fisk är inte samma sak som smörstekt fläsk eller svamp, något händer ju när man steker och det händer olika saker med olika produkter och de blir olika och förändras olika i molekylstrukturen och enzymerna reagerar på olika sätt i olika livsmedel så matsmältningssystemet reagerar således på olika sätt på olika produkter. Det går inte att jämföra äpplen med meloner!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.