0 341 visningar

6 svar

Granprovenienser

Jan A, Uppsala

13 apr 2010 kl. 16:49

I Enelies tråd ”Skålar idag +fråga” undrar JAS - som flera ggr tidigare - varför Skåne saknar många granassocierade svampar som vi har uppåt landet.  (Andra har också undrat ibland.)
Jag har i olika sammanhang, bl.a. när trattkantarellernas olika färgvarianter varit på tapeten, delvis förklarat fenomenet med granprovenienser, men antar att ingen egentligen brytt sig om detta.
Så här är det iaf.  Skåne – och lite till därnere - har inte samma gran som ’vi’ har en liten bit upp i landet.
(Även ”uppåt” landet har man dock planterat en del olika provenienser med speciella egenskaper, bl.a. betr. frostkänslighet och tillväxt.)
’Vår gran’ har invandrat norr och österifrån, runt Finska viken och har INTE hunnit till Skåne än!
Givetvis bör det ha hänt en del med vår gran under dess långa färd.  Bl.a. kan den ha ”tagit med sig” bl.a. en del svampar som den träffat på.
Skåningarnas gran däremot, har antingen åkt lastbil som planta från bl.a. Tyskland och Danmark - eller kommit i fröpåsar längre söderifrån – bl.a. för att höja tillväxten på den skånska skogen…
De granprovenienser jag en gång i tiden sådde i plantskolan, för 47 år sen, var bl.a. olika tyska provenienser + Minsk och Bialowieza (den polska nationalparken) - och någon rumän också, men jag minns nog inte allt…
Vi har således inte samma gran i olika landsdelar och vem vet hur stora skillnaderna är för ”intresserade” svampar och andra organismer?  Jag har iaf mina teorier och har som sagt tidigare redogjort för en pytteliten del av dem…

0

"JAS" Helsingborg

13 apr 2010 kl. 19:05

Tyvärr så har jag nog missat dina tidigare inlägg i denna delikata fråga. Jag är med dig i ditt resonemang och jag tycker att man borde slänga ut dessa snabbväxande och många gånger “felaktiga” arter då de i många fall inte hinner avmogna ordentligt på hösten utan får frostskador och på flera sätt passar dåligt in här. Virket de ger är oftast dåligt heller inte av någon hög kvalitet, lååååångt mellan årsringarna så det duger väl ens knappast som massaved. Det är ju jävligt trist att vi inte kan få hit dedär svamparna men å andra sidan så kommer nog inte vår inhämska gran hit på egen väg. Så vi får nog vara utan en del svamp som kanske bara är knuten till vår “egen” gran.

0

Graninvandring

Stefan J

13 apr 2010 kl. 19:16

Då jag gick i skolan talades det om att granen vandrat in till Finland relativt sent från sydost och sedan sakta spritt sig genom landet till Sverige.

Men t.ex. här sägs det att granen fanns redan för 11000 år sedan i södra Skanderna:

http://www3.interscience.wiley.com/journal/120134456/abstract

Är det nån som vet hur det här riktigt hänger ihop?

0

Graninvandring

Irene A

13 apr 2010 kl. 20:53

Jag har mina aningar, att inlandsisen försvann tidigt på fjälltopparna när värmetiden inträdde (inte säkert att de var helt täckta ens under istiden), så det är inte så konstigt om granen etablerade sig i fjällkedjan långt innan den kom till Norrlands inland och ostkust som var ordentligt nedtryckt under ett mycket tjockare istäcke..

0

Gamla nyheter

Irene A

13 apr 2010 kl. 21:22

http://www.info.umu.se/NYHETER/Pressmeddelande.aspx?id=3061

Den gör nog skäl för namnet “Norway spruce” i alla fall..

0

Jan A, Uppsala

13 apr 2010 kl. 22:34

Världens äldsta gran
http://lund.lny.se/8-000-ar-gammal-gran-sensation-46801/

Och här nedan finns samme Leif Kullman som skrivit det epos Stefan J länkar till.
http://www.info.umu.se/NYHETER/Pressmeddelande.aspx?id=3061

(Ser just att Irene redan länkat dit…)
Där står: För ytterligare information, kontakta:
Leif Kullman, professor i naturgeografi vid Umeå universitet
Telefon: 090-786 68 93, 070-5641848
E-post: leif.kullman@emg.umu.se

Att några granfrön blåser över inlandsisen och gror betyder nog inte att granen redan invandrat!

0

Irene A

14 apr 2010 kl. 18:35

Jag tror inte att granfröna behövde blåsa över inlandsisen heller. Jag tror att granen etablerade sig på nytt västerifrån (Norge), dit den hade trängts tillbaka av den senaste inlandsisen - för granen har funnits här under tidigare mellanistider också.

Här finns en till trevlig länk:
http://oldtjikko.se/GamlaGranar.html

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone