0 2329 visningar

18 svar

älgflugeproblem

anki

26 aug 2006 kl. 22:46

Jag undrar om det är någon som har något bra tips på hur man slipper dessa små kryp när man är ute och plockar svamp. Finns det någon skog där de inte trivs? Har tyvärr utvecklat fobi mot dom men vill ändå kunna plocka svamp. De kallas för älgfluga eller älgloppa och är små platta flugor som springer i sidleds. Kryper oftast upp i håret där de biter av sig vingarna för att några timmar senare krypa ner i nacken. Vore väldigt tacksam för svar för jag klarar inte längre av att gå i skogen på höstarna.

0

gula

26 aug 2006 kl. 22:55

ÖB har sålt “mygghattar” som ganska effektivt håller alla kryp borta.

0

anki

26 aug 2006 kl. 23:08

Tack, men jag skulle behöva något ännu mer effektivt. Just nu kör jag med “myggjacka” och eukalyptus olja. Men jag hoppas på ngt som stöter bort dom så som myggmedel gör mot mygg.

0

klas Jaederfeldt

27 aug 2006 kl. 01:27

dom e läskiga anki, fan, jag grips av panik, men det verkar som om de söker sig till gula och oranga kläder

0

Freya

27 aug 2006 kl. 08:30

i næste vecka skal jeg til värmland. jeg har købt tjärsalva af helena http://www.geocities.com/skogsraets/ håber det virker mot älgfluger, men vi får se….

0

per d

27 aug 2006 kl. 08:47

anki, prova en skog utan älgar, det kanske hjälper. ta till danmark och plocka svamp i stället, garanterat älgfritt !

0

hanzzon

27 aug 2006 kl. 09:22

hej
jag hittade följande text om älgflugan.

Om “älglusflugan”
Hej hej!

Jag har en fråga som jag hoppas att ni kan svara på. Det är så att jag äger en häst som jag rider mycket i skogen. I höst har jag upptäckt att det är invasion av “älgflugor” i området. Det är besvärligt att rida när de kommer och sätter sig på hästen eftersom den blir irriterad. Jag tror att de heter älgflugor, men jag har inte hittat någon information om dem. De biter sig fast i pälsen och är mycket svåra att få bort. Vingarna går bort lätt, men kroppen sätter sig fast som en fästing.

Kan ni ge mig lite information om dessa flugor? Är de farliga? Kan de sprida sjukdomar? Har läst att älgskinn blivit oanvändbara p.g.a. dessa, tar de sig in genom pälsen?

Tack så länge!

/Josefin W

Hej Josefin och tack för ditt brev till Vilt & Vetande!

Den stora hjortlusflugan, Lipoptena cervi, hör till hjortens lusflugor. På våra breddgrader förekommer den oftast på älgen varför man ofta kallar den för älgfluga, även om den kan förekomma på alla hjortdjur. Den är vanligast i södra Sverige men finns ända upp till södra Norrland. Den är ca 5 mm lång, platt och brun till färgen.

Älgflugan flyger inte långa sträckor - förmodligen högst ett 50-tal meter. Den orienterar sig efter värme och koldioxid från utandningen.

När den landat på ett djur eller en människa tappar den vingarna. Vissa källor hävdar att honan redan är befruktad då den kommer till värddjuret, andra menar att befruktningen sker i pälsen. Hur som helst, honan måste suga blod för att kunna producera ägg. Äggen utvecklas till larver som genast efter födseln förpuppas. Största delen av pupporna faller sedan ner till marken och de som överlever till följande sommar kläcks till nya flugor. Man kan ibland se dessa puppor i älgens lega tillsammans med hår och t.o.m. blod efter betten. Flugorna förekommer framför allt under sensommar och tidig höst.

Vad man vet idag sprider inte älgflugan sjukdomar, men det är inte uteslutet. Man har konstaterat att rådjur med stort antal flugor har klåda och håravfall och vissa älgar får kraftiga inflammatoriska reaktioner när angreppen är grava. Det finns dessvärre inga repellenter (insektmedel) som avskräcker älgflugan. Med tanke på deras usla flygförmåga kan du försöka undvika dem genom att rida på öppna ytor där det blåser. Rid tidigt på morgonen då det är svalt och älgflugorna tröga.

Jag kan tänka mig att en häst fungerar som en riktig magnet för älgflugorna. Det är svårt att få loss älgflugan på grund av deras effektivt häftande ben och den platta kroppen. Båda könen suger blod men det är enbart hos hjortdjur som den kan föröka sig (det blir inga larver på hästen). Hos människan orsakar ett bett ofta klåda och en uppsvullnad som kan vara i flera veckor och som vid myggbett reagerar vissa människor starkare än andra. Det finns dokumenterat allergiska reaktioner som behövt läkarvård.

En ordentlig genomgång av hästen, sadeln och ridkläderna är säkert på plats efter ridturen. För människor rekommenderas en tät kam och pincetter. Älgflugan suger blod och kan inte borra sig genom huden. Betten kan skötas med antiseptiska preparat, på samma sätt som andra insektbett, om de ser irriterade ut.

Med vänliga hälsningar

Julia Grims / Vilt & Vetande

mvh

0

Affe

27 aug 2006 kl. 09:27

Tack för det hanzzon!

0

hanzzon

27 aug 2006 kl. 09:30

vassego!  :)
vi måste tydligen hålla andan i skogen för att slippa dessa odågor.
mvh

0

Hannah

27 aug 2006 kl. 09:44

Vad pratar ni om?? Jag ahr aldrig hört talas om dessa små otäcka djur innan! Myggor, hästflugor, blinningar och fästingar råkar jag ut för, men har aldrig hört talas om Älgflugor. Väldigt konstigt, för alla bitande djur älskar mig av någon anledning… Men Älgflugorna biter inte bara, utan blir alltså kvar på kroppen?

0

Paula

27 aug 2006 kl. 12:54

Läste i finska medier om älgflugan nyligen. För ett tiotal år sedan invaderades Finland av älgflugor från Ryssland, nu finns dom i varenda landsdel o skog i hela landet, o har spridit sig även hit till Sverige. Ifjol slutade jag plocka både lingon o svamp pga flugorna som trots att jag kammade igenom håret noggrant vid hemkomst ändå efter en stund befann sig i nacken på mig. Svåra som attans att få tag i! En mygg/knotthuva kan hjälpa något, men har endast hittat gröna, och det är mycket opraktiskt att se alla skogsfynd i grönt! Någon som vet om det finns helt genomskinliga huvor? Kan nämna att här i sydvästra Dalarna har älgflugesäsongen ännu inte börjat….
Paula

0

anki

27 aug 2006 kl. 12:56

Jag har testat även den där tjärsalvan. Funkar kortare stunder och man får nästan lägga ner mer tid på att kladda på det än att plocka svamp.. Till dig Hannah: Var glad över att du inte stött på dom. De kryper in i håret och stannar där 2-6 timmar innan de kryper bort. Hittar man en i håret så har man oftast minst 10 till på sig.. Gick med en kompis i helgen som är värre än mig, Hon kastade svamparna och kniven och sprang tillbaka till bilen.. Jag fick plocka upp allt innan jag kunde följa efter henne.. Tack hanzzon för texten! Lärde mig lite mer om älgflugorna. Har försökt hitta info om dom./ anki

0

anki

27 aug 2006 kl. 13:01

Hej paula! Jag tycker det funkar bra med gröna nät. Man vänjer sig och kan se svampen ändå. Jag har hittat både K-J svamp å kantareller med mitt nät. Tyvärr stämmer inte texten helt för älgflugan har funnits i södra sverige i åtminstonde 20-tal år. Jag har pratat med jägarna här hemma om det. Hos mig har säsongen börjat nu../ anki

0

susann

30 aug 2006 kl. 20:16

hej vi har oxå den lilla fulingen men bara väldigt lokalt går man 200 meter åt ett annat håll finns den inte. jag brukar ha en tunn vindjacka dom halkar av och keps. när jag kommer hem så kammar jag håret och skakar kläderna. det brukar hjälpa hittar oftast någon filur men har aldrig blivit biten. för naturligt vis finns svampen där hjortlusflugan är

0

yl

30 aug 2006 kl. 21:01

halloj sessan!!

0

anki

30 aug 2006 kl. 23:23

Tyvärr stämmer det väldigt bra att dessa små kryp trivs där svampen finns. Har ett kanonställe med trattkantareller men där blir jag alltid attackerad av dessa odjur.. Här där jag bor finns dom överallt. Brukar fråga jägarna hur mkt “älgflugor” det är ute i skogarna innan jag vågar mig ut.. Hoppas jag slipper dom till helgen, ska ut och plocka svamp vid mina föräldras torp.

0

Bo E

31 aug 2006 kl. 15:06

Tycxker inte om dessa kryp, men efter att ha läst infon från hanzzon så nlev man ju ännu mer negativ.

Tack och lov har de aldrig bitit mig men de brukar krypa in i öronen och i håret.
Har alltid en kam med i skogewn och kammar ur håret efter att t ex ha passerat täta buskage med fästingvarning, men i år har de där flugorna förekommit väldigt sparsamt liksom myggen.
Tack och lov. Det blir väl värrer nu när vädret blivit fuktigare kan tänka.

0

Bo E

31 aug 2006 kl. 15:06

Tycxker inte om dessa kryp, men efter att ha läst infon från hanzzon så nlev man ju ännu mer negativ.

Tack och lov har de aldrig bitit mig men de brukar krypa in i öronen och i håret.
Har alltid en kam med i skogewn och kammar ur håret efter att t ex ha passerat täta buskage med fästingvarning, men i år har de där flugorna förekommit väldigt sparsamt liksom myggen.
Tack och lov. Det blir väl värrer nu när vädret blivit fuktigare kan tänka.

0

anki

31 aug 2006 kl. 22:13

Ja tyvärr har säsongen bara börjat för dessa små otäcka kryp.. Efter en så varm sommar som vi haft i år kommer det antagligen bli fler än vanligt.. Inte kan man vänta med att plocka svamp till dess att det är för kallt för dom eftersom svampen inte trivs då heller.. Man får försöka stå ut eller undvika skogen så gott det går. :)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone