Jag lyfter ut frågan då det kan ha blivit lite rörigt i de tidigare inläggen och många kanske inte sett denna.
Förslag?
Växtplats - timmerväg i stenig moränmark - övervägande tallskog.
Lite fjolårsgräs i vägkant och vägens mitt. Vägen kördes upp för ca 5 år sedan och leder till ett hygge med murkelfyndplatser.
foto: Jan Nirving
googlade fram bilder på svartfjällig musseron men hittade inget om vilken terräng den är vanlig i?
Bilderna såg ut att vara från lövskog (i varje fall löv på marken invid svamparna).
Annars tycker jag bildjämförelserna stämmer väl.
Strecknagelskivling har jag aldrig fått grepp om, verkar kunna se ut lite hursomhelst(?)
Av de bilder jag sett på google har strecknagelskivlingen strimmig eller svagt “streckmönstrad” hatt(?) medan denna ju har en annan karaktär.
På min skärm framstår både svaparna och granbarren som något ljusare än i verkligheten vilket ytterligare understryker hattens färgskiftningar som snarare “flammiga” än “strimmiga”.
Hur är det med växtplatsen då? Stämmer det för strecknagelskivling eller någon av de rödsporiga skivlingar som diskuteras i annat inlägg?
Dock tveksam till rödskivling då ju svamparna såg såpass fullvuxna ut att man borde ana något rodnande i skivornas färg då?
Efter att ha googlat på den så tror jag mest på den.
Den har i alla fall rätt “struktur” på hattfärgen vilket jag inte kan säga om strecknagelskivling eller rödskivlingar och noppingar(?).
Möjligen att skivorna är lite för täta och tunna på mina men det verkar inte vara lätt att fastställa denna utan närmare analyser och, som sagt, den lämnades ju kvar på fotograferingsplatsen.
Tack i alla fall ni som försökt hjälpa till!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.