jag plockar och äter champinjoner i centrala sthlm.
1. champinjonerna hinner inte stå så länge innan de är “maskätna”
2. sköljer min svamp för att få bort hundskit och bilavgaser
3. kan jag andas i sthlmsluften så kan jag även äta svampen som vuxit där, och den äter jag inte varje dag.
4 medans vi ändå är inne på avgaser , har ni tänkt på att många föräldrar sätter sina barn i vagnar “typ sulky” där sitter ungen snyggt å fint bara aningen över bilarnas avgasningsrör
Jag trodde att champinjoner har en förmåga att anrika kadmium, som är en tungmetall. Denna går inte ur kroppen utan anrikas i njurarna, om jag minns rätt. Vid Kadmiumförgiftning slås njurarna ut.
Därför ska man inte äta champinjoner från vägkanter eller åkrarna, eftersom billig konstgödsel innehåller kadmium som anrikas i åkermarken.
För ett tag sedan läste jag att man skulle till och med ta det lungt med odlade champinjoner.
Själv äter jag bara någon enstaka gång champinjoner. Det finns bättre, som stolt fjällskivling.
kadmium. det beror på vem du litar på. livsmedelsverket säger att man inte skall äta champinjoner som gulnar. Det finns en tysk undersökning där man matat ett gäng försökspersoner med gulnande champinjoner. räknat ut hur mycket kadmium var o en fått i sig, kollat urin , och blod varje timme, hittade inget kadmium. när grova grejen kom ut så analyserades den, och där hittades ungefär den mängd som var o en fått i sig.Altså, om man tror på denna undersökning är det inget farligt då allt går igenom kroppen. Dessutom har kadmium inget med bilavgaser att göra, Kadmiumhalten i champ. kollades i champ, som fanns på riksmuseet och som plockats , innan det nästan fanns några bilar. så kadmium är något som finns i jorden
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.