För omkring 10 år sedan fanns det massor av murklor i närheten av alm. Nu har almsjukan här i Skåne nästan dödat alla almträd, åtminstone i Helsingborgstrakten. Följden av detta har blivit att toppmurklorna i stort sett har försvunnit. Märkligt, jag vet inte säkert hur det är med mykorrhiza när det gäller murklor. Hoppas att någon annan vet!
Jag har sett information om att murklor främst skulle leva som saprofyter när det etablerar sig på rörd mark, medan de efter hand skall kunna etablera mykorrhiza med träd. Se t ex vad Lennart Gidholm skriver:
http://iubio.bio.indiana.edu:7131/bionet/hypermail/MYCOLOGY/1998-December/007018.html
I USA är det en allmän uppfattning att vissa arter av toppmurklor bildar mykorrhiza. Nu är de europeiska och amerikanska murklorna inte alls släkt, men det finns kanske skäl att tro att vissa av våra också kan göra det (deliciosa och esculenta kanske?).
Fast jag misstänker snarare att de lever av död ved i marken, d.v.s. rötterna av döda/döende träd, och när den veden är förbrukad, så försvinner murklorna också - eller bildar sklerotier och går i dvala.
En liten genomgång av olika Morchella-resultat finns här:
http://jhered.oxfordjournals.org/cgi/reprint/96/4/396
Det finns tusentals amerikanska studier av murklor och deras eventuella mykorrhiza.
Förekomsten av murkelmycel i och omkring trädens rotspetsar har i många fall tolkats som att åtminstone vissa arter bildar mykorrhiza. Samtidigt har man också kunnat konstatera att flera arter kan existera helt utan mykorrhiza.
I den här artikeln
http://www.springerlink.com/content/0tnn44xdu04myjfb/fulltext.pdf
drar man ganska försiktiga slutsatser:
Att toppmurklorna bildar en mykorrhizaliknande struktur i trädens rottoppar, men att man inte kan dra slutsatsen att det är en typ av mykorrhiza som både träd och svamp drar nytta av, och att det likaväl kan handla om ett parasitiskt växtsätt.
Med tanke på att toppmurklorna är betydligt äldre och mindre specialiserade organismer än t.ex. hattsvamparna, kan man lätt tänka sig att de snarare är parasiter/saprofyter än egentliga mykorrhizabildare.
Man kan t.ex. jämföra med rotmurklan, som orsakar problem i ungskogar av tall intill brända marker.
Är det nån som hittat toppmurkla i modern tid i mina trakter?
Jag skannade av Vallaskogens allra minsta skrymslen idag men inte ett spår. Var är det troligast att jag kan hitta dem? I de gamla betesmarkerna bland ek och hassel? Hyggena? Finns det några arter av träd eller växter som man kan använda som indikator?
Toppmurkla är fortfarande ett mysterium för mig.
Gullvivor blommar vid Rynningeviken, sädesärlor och flugsnappare har kommit.
En trana flög upp framför mig, men svamp fanns ingen.
Hittade även delar av ett älgskelett.
Jag var i terräng med massor av flis vid avverkningsplatser efter gallring av skogen.
Letade på flera brandplatser oxå.
Toppmurklor verkar inte vara lätta att hitta med nånslags logik. De jag sprang på för någon vecka sedan växte på en vanlig skogsbilväg i tämligen sank mark utan några somhelst tecken i terrängen som skulle få mig att tänka på murklor just där.
Nu har det regnat. Det kanske sätter fart på dem.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.