Göteborgs biologiska förening (som sköts av Naturhistoriska museum) har delat ut stipendium till ett arbete om svamp enligt motiveringen nedan
Det akademiska stipendiet på 2000 kr gick till Henrik Sundberg för hans arbete med systematiken hos en intressant svampgrupp med representanter både i Japan och i Sverige. Arbetet hade titeln Phylogeny of Lycophyllum section Difformia. Does the hon-shimeji (L. shimeji) occur in Sweden?
Hela texten hittas via denna länk:
http://www.biologiskaforeningen.se/
Klicka på rubriken stipendier. Himla intressant att arbeten om svamp belönas.
Linnea, du skriver:
“Hela texten hittas via denna länk:
http://www.biologiskaforeningen.se/
“
om du menar hela texten till artikeln, så kan jag inte hitta någon sådan länk. Om någon har en pdf särtryck vill jag gärna ha den.
Mycket trevligt att läsa att såna här studier belönas!
Jag Googlade lite i ämnet och hittade denna sida:
http://lyophyllumshimeji.blogspot.com/2010/03/foredrag-om-hon-shimeji-den-13-mars.html
Är det inte ganska ofattbart att på bara drygt tio år så har två så uppskattade matsvampar blivit upptäckta i Sverige? De måste ju ha funnits där ute i våra skogar i Sverige många hundra år? Sidan ger också hopp om att kunna hitta fler nya matsvampar i framtiden i Sverige.
Är det någon av blåstjärnorna som kan tänkas vilja ge sig på en gissning om vilken nästa nya matsvampsart kan bli som upptäcks i Sverige?
Vilka nya matsvampsarter som dyker upp beror förstås på vilka svampgrupper man väljer att studera.
Jag skulle inte bli så värst förvånad om det t.ex. visar sig att vår nordliga (alltid maskfria) form av blek taggsvamp är en egen art - då blir den förstås en ny matsvampsart :-)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.