Jag vill passa att uppmana alla att rapporetra sina svampfynd på Artportalen: http://www.artportalen.se/fungi/
Artportalen är viktig för forskningen nu och i framtiden. Där kan alla söka efter fynd av olika arter. Ju fler som rapporterar desto bättre.
Dina synpunkter har nog sitt berärttigande Klas. Men jag tror att det som tagit beslut om rapportsystemet besitter kunskap nog att kunna ta korrekta beslut om detta. Jag förmodar att de har rätt hög akademisk utbildning, så någon kunskapsbas borde de nog besitta.
Varför skriver du inte direkt till dem och framför dina åsikter?
Nr 1 beskriver illa hur man skall gå tillväga.
Nr 2 deras system funkar inte när jag försökte klicka in var jag hittade svampen fick jag följande meddelande:
Microsoft VBScript runtime error ‘800a01f4’
Variable is undefined: ‘strSvamplokal’
/fungi/wiz_karta.asp, line 69
La ner en hel del tid, vill man att folk ska ha vänligheten att hjälpa dem så få de ha vänligheten att ha ett system som fungera och är lätt att förstå.
Har läst kritiken mot Artportalen och håller med om att den ej är optimal. Skulle dock personligen verkligen uppskatta om den användes flitigt. Artportalens fågeldatabas används av fågelskådare för att ge och få aktuell information om förekomsten av specifika fågelarter. Det syns då också tydligt vilka lokaler som är mest intressanta ur både kvantitets- och kvalitetssynpunkt. På samma sätt har jag försökt använda Artportalens svampdatabas, men eftersom rapporteringsfrekvensen är så låg fungerar den inte så bra. Jag vill därför uppmana alla att rapportera så mycket som möjligt, men naturligtvis framför allt nyckelarter/sällsynta arter!
Tina det finns så mycket som måste kollas i mikroskop för att kunna ge en någurlunda säker bestämmning. därför tycker jag att hela systemet på det är fel. ok ingen tvivlar på att någon hittat en karljohan, men bara man kommer till lite högre kunskapsnivå, börjar tvivlet komma. jag vill inte påstå att jag är ren och fläckfri vad det gäller felbestämmningar. men som det går till här på forumet är galet, man kan oftast inte ge en säker bestämmning på en bild. så jag står på mej, sänd era svampar till något herbarium, där kan de kollas att det är den art som uppgivits, dessutom är fynden öppna för att alla skall kunna veta var de är
kan tillägga att just nu håller jag på att inventera släktet Sarcodon i sthlms län, har fått datalistor men lokaluppgifter från artdatabanken, mycket som finns där är dubletter och tripletter, dessutom så stämmer nästan inte en kordinat, det är bara en ruskig tur att jag har rapporterat flertalet av fynden på södertörn, så jag hittar till lokalerna, skulle jag gått på de kordinater som Artdatabanken satt dit i efterskott, hade jag inte återfunnit en enda av mina lokaler
Bra att du väckte liv i den här diskussionen Tina! Artportalen är konstruerad som sökdatabas. På dryga 5 sekunder kan man få fram alla svampar rapporterade i Gislaveds kommun, alla igelkottsröksvampar funna i Örebro län, eller kanske en prickkarta över alla flockskivlingar i Sverige. Att lägga in arter tar inte så värst lång tid om man kan funktionerna. Det finns stora ytor av Sverige där det inte finns svampklubbar.Det rapporteras in 1000 fåglar varje dag. På fågel sker kontroll, men inte på svamp. Man kan kryssa i om man har foto osv. Ett herbarium/ en expert skulle ju kunna be om belägg från en rapportör (hans adress finns ju) på ett intressant fynd. Men tyvärr är artportalen inte mycket värd nu- eftersom så få rapporterar.
Frågan är ju delvis vad Artportalens databas ska användas till. Om syftet endast är att datan ska ingå i vetenskapliga rapporter håller jag naturligtvis med om att det enda intressanta är fynd som är 100% korrekt bestämda. Jag kan dock se flera andra användningsområden. Ett är det jag redan nämnt; svampintresserade har ett forum för att förmedla fynd och fyndplatser sinsemellan. Ett annat är att experter som Klas inte kan vara överallt samtidigt, och det finns inte forskningspengar nog för att anställa experter för att inventera i den utsträckning som egentligen behövs. Även om Artportalens rapporterade fynd inte alltid är korrekta kan det ändå ge forskningen en indikation på status för många arter. Ytterligare ett steg är ju det Peter föreslår; att fynden kan ges en annan status i databasen efter kontroll av herbarium/expert.
Hej!
Jag använder mig av en site som heter Kustobsar http://www.kustobsar.se/ och deras rapporter kommer från artportalen/birds http://www.artportalen.se/birds/ hur vet jag inte, kanske via automatik.
Det verkar fungera ok. På kustobsar har vi under fliken Rapportera en beskrivning hur man ska göra när man lägger in rapporter i artportalen/birds.
Har för mig att i början var det lite si och så för vi kunde tidigare rapportera direkt i Kustobsar som man tyckte var så enkelt o bekvämt, så som vi gör här på Svampguiden men i vilket fall som helst så det var en liten omställning i början men fungarar bra nu.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.