Det borde vara Stropharia rugosoannulata, jättekragskivling:
http://urbpan.livejournal.com/743544.html
Vad jag förstår är den utomordentligt sällsynt i Sverige, med några få gamla fynd runt Hälsingborg..
Arten är ofta odlad, och kanske är det så den har kommit till Sverige. Den beskrevs ursprungligen från USA.
Jag hittade den här intressanta artikeln om Stropharia rugosoannulata:
http://aem.asm.org/cgi/reprint/72/4/2982.pdf
Den beskriver artens (och antagligen hela släktets) försvarsvapen mot nematoder, något som de flesta svampar som lever på död ved verkar ha i en eller annan form, och utvecklat till ett sätt att skaffa sig extra näring.
Hej Irene.
Tror faktiskt du slog huvudet på spiken. Efter att ha googlat på jättekragskivlinen är jag helt övertygad om att det är en sådan till utseendet. Det vore ju väldigt kul isåfall. Hittade några bilder av Michael Kuo som stämmer exakt med växtsätt och växtplats. Tycker du att jag skall rapportera den till artportalen? den är ju trots allt inte bekräftad. Hittade svampen i Långasjönäs naturreservat strax norr om Karlshamn. Där fanns kanske ett trettiotal individer.
Jag tycker absolut att du kan rapportera den. Ingen annan art har dom färgerna och den yviga ringen. Lägger du in bilder också, så kan var och en som ser dem, göra sin egen bedömning om den är rätt artbestämd eller inte.
Vem vet, det kanske är läge att hitta den igen på de gamla fyndlokalerna runt Hbg också - Jordbodalen, Olympiaskogen eller Fredriksdal (vid vattentornet)?
Grattis till de fina sopparna!
Helt fantastiskt så här års tycker jag.
Funderade på vad din frågesvamp kunde vara och tyckte mest den liknar en kragskivling.
Var dock övertygad att du menade att det var en champinjon men då blev det genast svårt!
Nu kom ju svaren från expertisen som kunde specifisera kragskivlingen.
Svampguiden är toppen!
Visst är det lustigt ibland. Jag är född på Olympia och tillbringade mina första levnadsår där för att sedan tillbringa resten av min uppväxt “intill och i Jordbodalen”(Elineberg). Lite synd att man inte hade svampintresset då kanske:)
Ursäkta den här lilla nostalgitrippen men det var lätt att fara ut i den… :)
Med andra ord är det tid att återse sin ungdoms jaktmarker både lekfulla sådana och av det mer amorösa slaget(oskyldigt) för att jaga något helt annat. Tack för tipsetn, blir till att kolla imorgon…
Tack så mycket.
Lite klumpigt uttryckt så klart, visste att jag sett den där ringen förut(kragskivlingar så klart) blev så klart lite väl ivrig att lägga ut mina fynd och då låg det nära till hands att jämföra med en snöbolle för att förklara utseendet. Man har blivit så bekväm med detta forum att man kanske gärna slarvar med infon i ren iver.
Som sagt visst är svampguiden toppen.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.