Har bara angivit två användbara alternativ så att man kan välja det som passar en bäst. Frysa eller torka.
Tidigare i forumet har det framkommit många sätt att torka på , titta där.Torktid går ej att förutsäga exakt, men de ska vara knastertorrt o lättsmulat. Lycka till.Jag är försiktig med lök tysker det förtar svampsmaken.
Här kommer ett DÅLIGT tips: Jag hittade en stor blomkålssvamp i helgen. Tyckte den var lite svåra att rensa, blev lite små svarta prickar kvar här och där. Så jag tänkte att jag häller på lite salt för att motverka jordbakterierna. Äsch, lite till salt, så jag inte blir förgiftad. Och så lite till för säkerhets skull…
Nån som har nån idé vad man ska göra med en påse fryst, alldeles för salt blomkålssvamp?!
Hittade 2 styck som jag gjorde följande med för att testa:
1 Stekte i smör med salt på, käkade till grovt bröd. Resultat: GOTT.
2 Gjorde en bechamel och blandade i stekt svamp och käkade till grovt bröd. Resultat: Inte fullt lika gott.
Använde även roten efter mycket pillande för att få bort inväxta barr och andra grönsaker. Roten smakade bra också men blir enligt min smak lite för “broskig”.
Har även provat att torka (med svamptork) och fryst in utan förvällning för att se om det går att äta och hur den i så fall blir.
Så här tyckte jag om svampens konsistens & smak: Helt klart en något annorlunda upplevelse, gillade tuggmotståndet som jag tyckte påminde om pasta tillagad al dente. Smaken var fantastisk, rik, “skogig”. Dofterna från svampen vid rensning och tillagning gjorde så att jag bara måste hitta fler. En upplevelse helt enkelt….
Smaken på blomkålssvamp passar ju alldeles förträffligt ihop med en svag röksmak, som t.ex. bacon eller fläsk.
En god, svartpepprig carbonara, med lök, fläsk, grädde, parmesan och äggula gör blomkålssvampen rättvisa. Testa också i gratänger av olika slag, gärna med rökt skinka.
Förra året konserverade jag blomkålssvamp. Har inte smakat den än, men den ser ut att stå sig bra.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.