Serie 1.Det är inte mycket annan svamp i skogarna än de som på något sätt är knutna till lågor eller någon gömd ved i marken. 1an, kanske någon vaxing men jag har ingen aning växte på stenig stig i en liten fukthåla. 2an. någon ögonskål mycket ljusare än den som jag ser överallt annars och lite annorlunda ögonfransar tycker jag, ett förslag kanske. 3an. denna ticka som jag antar att det är var utbredd till en storlek på säkert närmare 1kvm. på högstubbe, mjukt korkaktig i konsistensen, vad kan det vara för en?.
Serie 2. Tre vanliga tickor, 1an, Klibbticka Fomitopsis pinicola 2an, Platticka Ganoderma applanatum och 3an en som jag gärna hade plockat men den var lite för gammal och så är det inte tillåtet att plocka vedväxande svampar i nationalparken, en Svavelticka Laetiporus sulphureus.
Serie3. Jag har under rätt lång tid nu följt “mina” trollhänder på Söderåsen och här är en bild på en av dem, den har vuxit betydligt sedan i höstas den kommer nog inte att börja förfalla förren till nästa vår skulle jag tippa, de som var i denna storleken i höstas har förfallit betydligt. Det kommer en tråd om detta i höst. Några små nya har jag fortfarande inte sett och undrar så klart närde tänker dyka upp!?.
2an. en av de vanliga Scutellinia scutellata Ögonskål.
Nu är det slut på svampfynden men en kinesisk drake hittade jag i alla fall.
Möjligt jag har fel JAS, men jag TROR att din ‘draklarv’ är en riktig sällsynthet, Ljungfjädertofsspinnare, Orgyia ericae. Käkar ljung - isf.
Förrexten, vad säger du om min Stemonitis här? http://svampguiden.com.digitest.biz/forum_visa.asp?inr=178678&fnr=1&sok=Jan
Du verkar ha rätt Jan, skall finnas i centraleuropa och flyger mycket sällsynt i skåne/bohuslän. Ha så roligt att man har ögonen med sig när man går på tur:)
Tack för det Jan.
Din stiftsvamp har inte långt kvar, de flest sporer har gett sig av. Har du koll på substratet, har fått för mig om att S. fusca är vanligare på barrved, de flesta jag hittar är på löv och är S. axifera.
Jag är oxå tämligen säker på svaveltickor.
De tunna varianterna är inte ovanliga men jag kom på en fråga angående dem nu.
Kan det vara så att de som växer på stubbar eller död ved får den tunnare formen medan de knubbiga utvecklas bättre på levande träd?
Bara en reflektion som kan vara en tillfällighet om inte ni andra fantaster av svavelticka gjort samma iakttagelse?
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.