Plockar ofta diverse svampar, men efter rensning hemma så blir det nästan inget kvar. I synnerhet soppar är ju nästan alltid angripna av larver, och rensar man bort alla så blir det ibland inget kvar.
Aldrig lyckats läsa anvisningar om hur noga man ska vara med att skära bort larver. De torde ju smaka ungefär lika som den svamp de är uppfödda på ?
Hur gör en “svampexpert” ?
Var ute tidigt och plocka små svampar av sopp od.. ju större svamp..ju mer mask eftersom svampkroppen utsatts för insekternas angrepp..
De riktiga experterna, alltså uppköpare och handlare av Karl-Johansvamp fryser ut masken ur svampen genom att kyla ned svampkroppen till X antal grader, då trivs inte masken utan kryper ur kroppen på svampen,, detta kan du se om du tittar på importerad torkad Karl-Johan, du ser små hål i de torkade bitarna, men ingen mask..
Det lär även gå att lägga svampen i saltat vatten och få masken att krypa bort har jag läst någonstans..
Det absolut enklaste är väl att renska svampen i skogen med en medhavd kniv så slipper du ju släpa hem maskangripen svamp, ta unga, små exemplar..
till att börja med så är det inte Maskar, en mask är en mask hela livet,det du hittar i svampen fer upphov till bla,svampmyggor.
jag tycker att det inte stör med små fina “maskhål"kanske skall det heta insektshål.
vid större ,äldre hål så har det på hålens väggar börjat bildas bakterier,och då kanske man skall låta bli att äta svampen
Ja, dom brukar varna för att man kan få infektioner av larver som kryper in från jorden (alltså uppåt genom foten om svampen har en fot) , eftersom det finns gott om bakterier i jorden. Dom som kommer in via svampmyggor som värper sina ägg i hymeniet (lameller, rör etc.) kanske inte är så infekterade? I alla fall kan det bli allvarliga infektioner om man får i sig för mycket av larvgångarna.
Jag plockade finluden stensopp för första gången i helgen, såg fin ut, vissa hade dock lite gångar inuti foten, men inte alla.
Skivade svampen (såg inga maskar), men dagen efter då de låg på torkning i solen som kröp det fram massa vita maskar/larver…
1. Är det så att man inte ser larverna vid skivning, är de så små eller tittade jag bara inte?
2. Om foten inte har kanaler/hål, kan jag då vara säker på att det inte finns larver?
3. Är både hatt o fot lika smittade, eller håller larven sig i foten?
4. Kan larven sprida sig till andra svampar efter skivning?
Rensar i skogen, skär igenom svampen och plockar inte alls mjuka, larvätna exemplar. Om man lägger sådana på tork så blir det färdiga larver av de ägg som fanns, inte mysigt och inte mycket svamp blir kvar efter dem. Det händer ju att någon slinker med, trots att jag är petig. Dem kastar jag direkt om jag ser det, det känns inte fräscht att äta sådant andra redan ätit.Förutom risken för att få i sig något oönskat, gift eller larver.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.