0 1833 visningar

7 svar

Farliga soppar

Lena Strömstad

28 aug 2006 kl. 22:05

I dagens Aftenposten, norskt tidning, varnar man för att “Rödskrubb” inte längre är ätlig. Se här http://www.aftenposten.no/viten/article1437532.ece. Det är någon sorts strävsopp på bilden väl?
Någon som hört om detta?

0

per d

28 aug 2006 kl. 22:20

rödskrubb är väl detsamma som tegelsopp och den har jag ätit i 40 år och jag lever fortfarande…
men vad heter karl johan på norska ?

0

Bo Reyer

28 aug 2006 kl. 22:30

per d: Den heter ju helt självklart Karl johann!

0

Irene A

28 aug 2006 kl. 22:31

Intressant artikel!
I Nordamerika har man misstänkt under några år att det finns minst en giftig art av strävsopp med orange hatt, därför har man avrått från att äta dem där..

Om man söker vidare till
http://www.forskning.no/Artikler/2006/august/1156242174.09
kan man läsa att man tror att det rör sig om en allergisk reaktion mot tegelsoppen.

Möjligheten finns ju att det kan röra sig om någon annan snarlik art också.

0

Franco Matli

28 aug 2006 kl. 23:44

Har läst artikeln i den norska tidningen.Den verkar var lite dålig underbyggd, sensation betonad.Ingen dokumenterad fall och ingen reation från de europeiska mykologer.Att det finns personer som har intolerans mot olika svampar och andra matvaror också, viste man sedan länge.Tegelsopp har sen urminnes tid funnits i handel i många europeiska länder, både som färsk och torkad.
Vi får väl avvakta vidare och djupare forskningresultat.
Allergi och intolerans är två olika saker.

0

Irene A

29 aug 2006 kl. 08:27

Håller med om att artikeln verkar lite sensationslysten.
Det är ingen nyhet att man kan ha olika känslighet för olika svampar. Även smörsopp och karljohan har fått folk att må dåligt, men den allra vanligaste orsaken till förgiftningssymptom är att svampen har varit i för dåligt skick eller för dåligt tillagad, inte att svampen i sig är giftig.
I och med att många nybörjare äter dessa arter som är lätta att känna igen, ökar naturligtvis risken också att det äts fler dåliga svampar (och kanske för stora mängder åt gången).

0

Ann-Marie

29 aug 2006 kl. 09:18

Naturligtvis måste den heta karl Johann. I Norge är ju tom en gata uppkallad efter svampen ;-)
På tal om allergiska reaktioner, när jag rensar Karl Johan så har jag för vana (eller ovana) att ta ett litet smakprov för att eliminera risken att blanda ihop med gallsopp, främst på dom små exemplaren. Efter ett tiotal smakprov börjar överläppen svida och svullna lite. Får aldrig nån reaktion när den är tillagad.

0

Lena Strömstad

29 aug 2006 kl. 20:36

Så bra, då fortsätter vi äta tegelsopp.
Nja, även om det inte är så är Karl Johann ett bra förslag :-).Annars tror jag att de kallar den för sommer steinsopp.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone