Alla bara pratar om hur mycket Karl-Johan det finns överallt och visst när jag kommer ut i skogen så finns det massor av svamp somm ser ut som KJ men hur vet jag om det är rätt? jag har tagit med mig hem och kollat i böcker men jag är fortfarande osäker. Något bra tips?
Sedan om jag nu skulle lyckas hitta några hur ska jag rensa dem? vad går att äta och vad går att torka?
Ett tips är att ta kort på svampen och få hjälp med att få dem identifierade här om du känner dig osäker.
Du rensar genom att ta bort rören under hatten och genom att skära bort det jordiga vid foten, ta gärna bort rören redan i skogen och dela även svampen på mitten för att se att den är fri från insekter.
Du kan äta allt på en KJ och alla delar går bra att torka, skär den i små små bitar innan du lägger dem på tork.
Kallar är bra att börja med. Varför ska man ta bort rören? De är fasta och fina på unga ex och endast de är värda att plocka. Så låt du rören sitta kvar! Dela svampen, rakt igenom, så ser du om larverna hunnit före. Är svampen mjuk, lämna en kvar för antingen är den gammal eller så är den angripen av soppsnylting. Skär bort jordiga delar, borsta bort skräp, that´s it. Den mest lättrensade svamp som finns.
När det är så varmt som nu är de flesta angripna av sorgmyggans larver, de små vita. En och annan knäpparlarv hittar jag också, de hårda stora gula larverna.
Leta i gamla trådar, det finns mycket skrivet om torkning och recept.
Jag är också en nybörjare, men har en svampintresserad fru.
Följande punkter tänker jag på, som en amatör:
1. Letar igenom svampboken eller kollar på svampguiden efter en bild som stämmer.
2. Finns det några förväxlingssvampar, ta reda på skillnaderna. Det kan vara så lite som färgen under hatten (exempelvis finluden stensopp och karl-johan) som hjälper.
3. Vad för slags växlighet (trädsorter) är det där du plockade svampen. Detta kan också svara på vad du har hittat. Detta använde jag för att vara säker på om det var en panterflugsvamp eller en brunflugsvamp.
4. Sist men inte minst, lär känna igen de få giftaste svamparna.
Hemma så skivar vi den och lägger bitarna, inom 24 timmar, i en torr stekpanna på 6:an och ser till att allt vatten kokar bort. Sedan slänger man in en klick smör, bryner svamparna lite och lägger resultatet på en rostad macka. Mums!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.