0 1298 visningar

9 svar

Honungsspindling eller något annat?

Irene A

28 aug 2010 kl. 23:04

Rätt färg, men med den breda hatten, ca 12 cm, och relativt korta foten känner jag inte igen den som den vanliga honungsspindlingen, och jag kunde inte känna någon honungslukt på den heller.
Miljön är gammal granskog med inslag av tall, björk och asp.
Finns det några alternativ..?

0

Ewa lilliesköld

29 aug 2010 kl. 00:53

Lustigt, hittade några som påminner mycket om dina. Även jag förväntade mig honungsdoft men inte då..... Vilka är de??
:)

0

Boman

29 aug 2010 kl. 09:28

Hur ser de ut undertill?

0

Irene A

29 aug 2010 kl. 09:42

Bra fråga Boman. Det stora exemplaret hade en ganska blek beige färgton på skivorna, men jag gjömde att undersöka skivfärgen på de unga exemplaren (skäms..).

0

Karl S

29 aug 2010 kl. 18:17

Har du kollat sporformen? Jag tycker mig se en svagt violett ton på hattkanten på de unga? Är den reell? Jfr. C. transiens.

Annars är det väl en luktlös C. integerrimus, eller C. stillatitus som en del vi ha den till. Senaste budet (PC) är dock C. mucifluus var. pinicola Peck.

0

Irene A

29 aug 2010 kl. 19:06

Tack för förslagen, Karl!
Jag funderade själv på om det kunde vara mucifluus..

Jag har just kollat sporerna, och de var överraskande stora, övervägande amygdaloida, upp till 15 x 8 my. De är grovt och jämnt vårtiga, men det är väl karakteristiskt för hela gruppen?

Ingen blå ton på själva hatten, däremot kan man ana en svag blå ton i slemmet.

0

Irene A

29 aug 2010 kl. 19:07

Hoppsan, hade ju en sporbild också

0

Irene A

30 aug 2010 kl. 09:19

Karl, jag förstod inte riktigt det där med C. mucifluus var. pinicola Peck ?

C. pinicola är Ortons art och kombinationen “mucifluus subsp. pinicola” gjord av Melot - men ett varietetsnamn verkar överflödigt. Vad är i så fall ssp mucifluus för en?

0

Karl S

30 aug 2010 kl. 21:32

Flåt, jag trodde det var Peck, men det är ju Orton. Melot vill att honungsspindlingen ska heta C. mucifluus var. pinicola (eller subsp., jag minns inte exakt), och det är det namn som kommer i nästa nr av Flora Phot. Jag bara skakar på huvudet….

Till saken: dom stora sporerna placerar din svamp antingen i sektion Myxacium eller i sektion Defibulati.  Du borde med andra ord kolla om den har söljor.  Om den har det är det inte mucifluus eller integerrimus.

0

Irene A

30 aug 2010 kl. 21:41

Den har inte söljor, och jag tror på mucifluus. Jag har ju för sjutton hittat den tidigare, men då var den torrare och blekare och lite rynkig och växte på tallbevuxen hällmark..

Karl, har du sett den här nyckeln förresten:
http://britsmycolsoc.carol.titanhosts.net/files/Cortinarius_Subgenus_Myxacium.pdf
?

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone