Har hittat mängder av Karljohan i södra Skåne i förra veckan. Min fråga är om hur färsk K-J skall vara om man kan använda dem? Kan man rensa bort de larvangripna och snigelätna delarna på svampen? Jag har bara tagit hatten och kasserat rören och de små maskhålen mitt i på hatten. Kan man plocka K-J även om hattens undersida blivit gulbruna? (som i övrigt ser fina ut). Tacksam för svar.
Det är mycket en fråga om tycke och smak. Personligen behåller jag inte svamp som är larvätet ens delvis, en och annan tugga kan jag bjuda sniglarna på däremot, det skär jag bort. De biter ju av tuggor och gräver sig sällan in i svampen. Det viktiga är att svampen är frisk, så man slipper magont och annat obehag.
På soppar där rörlagret blivit mjukt finns alltid ägg/larver i dem. På K-J börjar jag med att känna på hatten innan jag tar upp den. Lätt om man knackar med handtaget på kniven eller petar med ett finger lätt. Mjuk svamp får stå kvar. Liksom de angripna av soppsnylting, läs på om det. Jag vrider upp svampen (och kollar på foten) av gammal vana. Sen skär jag bort det jordiga på foten och borstar bort ev skräp. Delar svampen rakt igenom för att se om där finns larver. Det är allt man behöver göra. Då är svampen dessutom färdigrensad när man kommer hem.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.