Strunta i tråden, det är bara krångligt. Har du en torkställning för tvätt? Om, så lägg ett gammalt lakan eller annat tunt tyg över den, skär svampen i tunna skivor och bred ut. Tidningar är inte så bra, tryckfärgen är inte nyttig. Häng annars tyget mellan ett par stolar,så du får som en hängmatta fast utan häng, med tyngder på det tyget som hänger ned så det inte ramlar ned. Om du har ett myggfönster, sånt med ram, så är det perfekt till svamptorkning. Titta omkring dig och improvisera!
Äger du en vanlig fläkt så sätt på den i närheten. Svampen torkar nästan över natten och när den är helt torr så lägg den i täta burkar.
Om man har varmluftsugn går det alldeles utmärkt att torka den skivade svampen utbredd på tunt tyg (sliten handduk) på ugnsgaller. Så låg värme som möjligt, i min ugn blir det 35-40 grader. Någonting i kläm i ugnsluckan och sen tar det 4-6 timmar att få det hela knastertorrt.
Jag har en tork från OBH Nordica. Jag mätte hur varm luften blir och kom fram till att den åtminstone KUNDE bli uppemot 80 grader. Detta är för varmt för svamptorkning såvitt jag förstår, såtillvida att aromer förstörs. Rätta mig om jag har fel.
Har därför tänkt att jag ska bygga in en liten värmeregulator med hjälp av en sladdimmer på kabeln till värmeslingan. Om det går. Detta tillsammans med en vanlig termometer i luftflödet borde ge en rätt bra tork.
Tycker även att gallren i torken är för grovmaskiga. Många smulor blir så små att de ramlar igenom. Tji, alltså, att försöka sortera olika svampar på olika våningar - de ramlar igenom och blandas.
Kort sagt en produkt som får mig att undra: om man nu ändå gör en tork, varför gör man den då inte “rätt”? Hade väl knappast blivit nämnvärt dyrare att göra den med rätt lufttemperatur och med lite finmaskigare galler?
Jag har en torkställning cirka 2m hög och 50x50 i fyrkant med löstagbara ramar 7 st får det plats som är gjorda av myggnät den står i pannrummet,det torkar väldigt snabbt.
Om man vill torka större mängder så skulle jag nog satsa på ett begagnat torkskåp om man inte har annan värmekälla i huset!
Jag har en Severin svamptork av OBH-Nordicatyp, fast tystare. Spelar det så stor roll om aromer förstörs vid torkningen pga för hög temp när man ändå skall tillaga den torkade svampen i bra mkt högre temp (stekning)?
Svamp jag inte vill skall blandas med annan lägger jag högst upp. Fö går det inte i så mkt svamp att separering av sorter blir ngt större problem, man får ändå oftast torka sin skörd i flera omgångar.
Smulor som ramlar igenom hålen i ållorna lägger jag i blandsvampmjölsburken o använder i allehanda grytor osv ist för konstgjort smakförstärkningsmedel.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.