Jag har nu hittat goliatmusseron, som alla skriver ska vara så god..
Provade att steka, med salt givetvis. Den smakar mycket… Och precis som den luktar.. Lite sött sådär, men samtidigt med en lite unken ton. visst finns det något tilltalande i smaken men det äckliga tar ändå över ju.
Varför tycker folk så mycket om denna svamp??
Eller finns det bättre sätt att tillreda den på?
Annars får den definitivt inte någon plats i mitt kök igen, det är då säkert!
Goliaten kräver tillagning enligt asiatiskt snitt för att komma till sin rätt. Se länk för tips:
http://goliatmusseronrecept.blogspot.com/
Viktigaste grundregel är att ta enbart mycket unga svampar! Fantasipriserna i Japan betalas endast för slutna KNOPPAR. Som grävs fram när de knappt syns i barrmattan och då har den typiska friska och fruktiga matsutake-lukten.
Det är dessa som är delikatessgoda, antingen marinerade (med soja och risvin) och grillade, eller som smaksättare i fisk- eller kycklingsoppa.
När hatten slagit ut kostar de bara en bråkdel av knopp-priset och anses duga i risotto (matsutake gohan), men smakar urrk att grilla/steka.
Vi får ju vanligen lära oss på svampkurser att inte plocka knoppar av något som helst p.g.a förväxlingsriskerna, men med goliat måste man ta dessa eller allra senast när hinnan under hatten börjat spricka upp en aning. När hinnan släppt helt kommer också den unkna lukten, och svampen lämnas kvar som sporspridare.
Förutom kantarellsvamparnas släkte så tycker jag de flesta arter tappar mycket av sin aptitlighet när de mognar - knoppar är att föredra av de flesta arter - dock har jag aldrig haft glädjen att hitta goliatmusseron, och skulle nog inte känna igen den som knopp, men ni som kan den och vet var den växer kan ju ta för er av godsakerna i tid hoppas jag
Det var unga exemplar jag tillagade.. Hittade både stora äldre och unga små, men lukten sa att jag bara skulle prova de små.. De hade helt osprucken hinna under, men de fick ligga ett tag från det att jag plockade dem till att jag stekte dem.. Det kanske var det som gjorde att de blev sämre..?
Jag tycker inte heller om den torkade och den färska lär japanerna blanda ner i soppor med soja o dyligt, alltså glöm det där med smörfräst. Valde bort att leta goliat och hittade Hon shimeij i stället.
talltuvskivling, vårf nyaste art, uppskattad i japan
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.