Nja!
Det är nog en bra tumregel att aldrig äta rå svamp, det finns ju många arter som kan vara/är farliga innan dom tillagas.
Skaffa dig en up to date svampbok där det står om man kan äta den rå eller om tillagning erfodras så skall det inte vara något problem.
Många svampar är ju inte farliga råa men dom kan vara så starka att magen/hals tar stryck av det, då mildrar ju förvällning/stekningen och gör att svampen får en behaglig smak/styrka.
Jag är faktiskt inte så påläst om tillagning av eventuellt felbedömd giftsvamp mildrar giftet i svampen, det skulle ju kunna vara det han vara ute efter.
Jag vet inte vilken nivå det var på kursen, det är nog bra att under en nybörjarkurs råda deltagarna att inte äta rå svamp.
Man ska undvika att äta rå svamp, dels så är svamp svårsmält och om man “missar” att tugga ordentligt kan en stor bit faktiskt blockera tarmsystemet. Men svamp kan även ha tex jordbakterier på sig, vilket inte magen mår så bra av att utsättas för alla gånger. Odlad champinjon (Agaricus bisporus) har ju dock ätits råa under många år i tex sallader, så där får man ju göra en egen bedömmning av vad man tycker. Men som generell regel tycker jag att det är bra att aldrig äta icke tillagad svamp.
/Andreas
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.