Idag så blev helgens Karl-johan torr men jag är inte allls nöjd med utseendet! När jag glider runt på någon saluhall och stöter på torkad KJ så ser svampen ut som färsk men något skrynklig. Alltså köttet är fortfarande vitt och hatthuden brun osv medan mina ser ut som smurfbajs dvs små bruna klumpar.
Nu är det väl så att i handeln så är de väl frystorkade eller ngt men kan man inte få till en liknande effekt hemma i köket?
Torkar i ugn med luckan öppen på svag värme vilket har tagit tre dagar så då vet ni hur svag värme vi pratar om.
Det är nog vad som inträffar med lång torktid. D.v.s mörk färg och allmänt oaptitligt utseende.
Försök med mycket god luftcirkulation , förslagsvis kupevärmare(utan värme, end. fläkt ) eller bordsfläkt , så du kan förkorta torktiden, då ser dina K-J ut som de i butiken.
Lycka till
Allting handlar om hur mycket tid och utrymme man har.Efter mitt eget inlägg i förra veckan om hur man egentligen torkar KJ på bästa sätt, har jag nu pusslat ihop mitt eget sätt, som passar mina förutsättningar.
Jag torkar i ugn, hyvlad svamp på bakplåtspapper, med ungsluckan helt öppen, svag värme på (men inte hela tiden, utan typ i 20-minutersintervaller) och med en fläkt eller kupévärmare utanför ugnen som sätter cirkulation på luften. Det tar en sisådär fem timmar, och svampen får en fin färg. Har man väldigt mycket svamp kan man även trä upp svampen på tråd och hänga upp i ugnen.
Jag tror att det viktiga för att få en fin färg är att man inte har för varmt, och har bra cirkulation på luften.
Det här sättet passar mig, och jag får ett bra resultat på kort tid. Vill man torka på tidningspapper i en vecka, så är det väl upp till en själv om man anser att man har det utrymmet (och eventuell stålmage som klarar av mögelbakterierna…)
Det tar inte så lång tid, och man sparar väldigt mycket “torktid” och utrymme. Även om jag hade velat, så hade jag inte haft möjlighet att låta ett antal tidningar ligga framme för att torka KJ. Det finns helt enkelt inte plats! Och på det här sättet så torkar svampen snyggt på en halv dag!
Och helt ärligt Per… Du får jättegärna torka din svamp på tidningspapper, men jag kan inte tänka mig att göra det, då jag vet hur lätt det är att bli matförgiftad… Och med tanke på att det ofta hänger med ett och annat jordkorn när man rensar KJ, så är det för mig otänkbart att låta svamp (ett livsmedel) ligga framme i rumstemeratur i mer än 20 minuter.
men hannah då, nu har du säkert fåttbacillskräck så det skriker om det. du skriver att du inte kan tänka dig att låta svamp ligga framme i rumstemperatur mer än 20 minuter. hur gör du då när du är i skogen o plocka springer fram och tillbaka mellan kylen och skogen så fort det är mer än 20 grader ute ?? för mig tar det 1 timma med bilen hem från skogen så skulle jag följa dina råd så är det alltså bara att kasta allt man plockat så fort man kommit hem, eller ?? och tänk på all svamp som söljs på torg runt om i europa, konstigt att folk inte dör som flugor !!
Ja ja ja lite baciller dör man väl inte av :). Kj torkade på det sätt jag just har berättat om åt jag förra året och året innan dess osv och i år ! Har precis avslutat måltiden bestående av färsk pasta och ngn Karl-Johan stuvning som kvinnan tillrett…..underbart god.
Tittar man på smurfpluttarna så konstaterar man fort att volymen på min torkade svamp och den i butiken inhandlade skiljer sig väldigt. Jag anser att min torkade svamp har krympt något alldeles fruktansvärt till dessa små bruna klumpar men annars inget fel på smak eller lukt.
Men om jag har uppfattat allt rätt så skaffar jag en fläkt som fläktar på svampen samtidigt som den är placerad på papper utan trycksvärta! Då blir svampköttet vitt och väldigt poröst?
Tack alla!
mina med osthyvel skivade k j fötter är så tunna och lätta att de inte skulle klara en fläkt, de skulle helt enkelt blåsa i väg. och jag orkar inte limma fast dem på torkunderlägget.
nu skall jag snart ut i svampskogen igen. torgmadamen som jag sålde till hade haft kunder på torget i går som frågat efter fler karl johan så nu måste där fram nya leveranser till lördag.
Det är mångdubbelt fler som blir matförgiftade av dåligt hanterad svamp, än de som blir sjuka av giftiga svampar. Allt för många plockar svamp i plastpåsar, förvarar den plockade svampen alltför varmt och torkar svamp alltför långsamt. Plockar man större mängder svamp så msåte man använda fläkt, om man inte har tillgång till 100-tals kvadratmeter yta att breda ut svampen att torka på!
vad alla är negativa här mot mitt sätt att torka. nu skall jag fram med tidningspapper igen efter dagens skörd av 25 kg rensad k j och 5 kg kantareller på 5 timmar och 3 minuter. känns i både ben o rygg. plus att jag hade glömt vattenflaskan hemma, men som väl var fick jag lite vätska genom attäta de minsta k j hattarna plus lite lingon. obs jag orkar inte kantarellerna, de skall ätas färska plus säljas liksom första sorterings karl johan.
har faktiskt aldrig sett så mycket svamp i denna skog och ändå var jag där för bara 6 dagar sedan och hämtade lika mycket. men jag kunde klart se att där ikke varit en männska sedan dess !!
Jag menar att alla ska torka sin svamp på det sätt som man anser vara bäst utifrån de förutsättningar man har hemma och utifrån de erfarenheter man har. Själv torkar jag min svamp i ett gammalt torkskåp och det fungerar alldeles utmärkt för mig. Jag får plats med en stor mängd svamp på samma gång och kvaliten blir bra. Det är ett fantastiskt Karl Johan år, så lycka till, var och en med sin metod.
Men borde då inte också fungera att använda lägsta värmen i varmluftsugnen och torka där på bakplåtspapper?
Jag har förstört en hel murkelskörd för några år sedan för att den hela tiden möglade när jag försökte torka på tidningspapper.
Men vad sägs om detta: I källaren har vi en avfunktare, en liten apparat som också kan ställas in på torkning av tvätt. I vårt gamla hus har vi ett stort rum med tvättlinor, där jag sätter in maskinen som då torkar tvätten ganska snabbt. Om man lägger svampen på tidningspapper och sätter på inställningen för torkning av tvätt borde det ju hjälpa till. Eller?
Till Carin!
Erfarenheter får man genom att prova sig fram. Testa din idé och se hur resultatet blir. Blir det inte bra, så är det ingen katastrof detta år, det är bara att gå ut i skogen och skörda ytterligare en korg Karl Johan och prova en annan metod. Jag tror, liksom en del andra, att torktiden inte får bli för lång. Lycka till med din idé.
Ett helt otroligt Karl Johan år!! Var ute nu och hade säkert kunnat plocka femtio kilo KJ på två timmar men övergick snabbt till att bara ta de allra finaste exemplaren.
Fem liter KJ ligger nu på bakplåtspapper med en kupévärmare som blåser på dem…...hoppas ni har rätt om torkkvalitén.
Vid Ullna golfbana var jag.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.