0 415 visningar

4 svar

And just one more question in english :)

Barbara

5 sep 2010 kl. 14:19

We found several very large karljohan’s as well.  The sponge was yellowed and olive green inside, quite ‘spongey’. 
They were so slimy in texture after cooking, we couldn’t eat them.
Is this normal for old karljohan’s? Should one just choose the younger, smaller one’s or just cut off the olive green ‘spongey’ stuff?
Thanks again!

0

Madde Småland

5 sep 2010 kl. 15:04

If you forgive my english as well I can try to help you. When Karl-johan gets older the pore (the green stuff) can be very “spongey”. Make sure that you only use the one that feels hard and not “spongey” in raw shape. If the pore are to soft just take it of and make sure that the rest of your mushroom are fresh and not colonized with fly larva.
If the “hatmeat” are soft as well just leave it in the forrest. Sometimes it´s only the feet thats hard enough to use.

Most of the times (at least in my forrest) it´s only the smaller one that are good enough but if the weather are dry and no insekts have found the big one you can be lucky.

I hope my answer could help you untill somebody else can give you a better answer.

0

Barbara

5 sep 2010 kl. 15:32

Thank you so much, Madde! That’s exactly what I needed to know. We will probably leave those huge karljohan’s in the forest from now on ;)
I appreciate your help answering me in English, very much! I am just beginning to learn Swedish :)
Thank you again!

0

Karl S

5 sep 2010 kl. 15:32

Barbara, all edible fungi have a best-before date, and your Bolete had clearly passed it. The pore layer gets olive-yellow from the spores that are olive-brown when mature, that in itself is not a sign of deterioration, but deterioration is expected to follow soon after maturity. Stick to the young ones!

0

Barbara

5 sep 2010 kl. 19:19

Haha, thank you Karl, that is great advice I will take!! :)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone